kantoorgebouwen - kantoorvastgoed in België

Moeten er nog kantoorgebouwen zijn? Zo zit het met kantoorvastgoed in België

Geschreven door Renaud Chaudoir op 9 oktober 2014

De Belgische kantoormarkt zit in de lift. Vooral in Brussel en Vlaanderen is er erg veel vraag naar kantoorgebouwen en professionele ruimten. Gebruikers zijn daarbij trouwens erg kieskeurig: ze geven bijna allemaal de voorkeur aan nieuwe en optimaal ingerichte gebouwen, die uiteraard energiezuinig én goed bereikbaar zijn. Maar zulke kantoren groeien – net niet – uit de grond. Hoe het gesteld is met de Belgische kantoorvastgoedmarkt? Dat lees je hieronder… 

kantoorgebouwen - kantoorvastgoed in België

Brussel boomt

Vooral in Brussel kan men de vraag naar kantoorvastgoed amper bijhouden. Dat is natuurlijk niet helemaal onlogisch. Als hoofdstad van de Europese Unie is het een uitstekende uitvalsbasis voor vele multinationals, en natuurlijk hebben ook de Europese instellingen en administraties die er gevestigd zijn, nood aan kantoorgebouwen. De beschikbaarheidsgraad in Brussel is daardoor erg laag. Er zal de komende jaren nog serieus geïnvesteerd moeten worden om deze vraag te kunnen volgen.

Kantoorvastgoed in Vlaanderen

Ook in Vlaanderen stijgt de vraag naar kantoorvastgoed snel. De vraag blijft – met stip – het grootst in Antwerpen, maar ook in steden zoals Gent, Mechelen, Leuven en Hasselt vinden heel wat transacties plaats. Andere steden laten nieuwkomers voorlopig links liggen. Het is opvallend hoe de Vlaamse kantoorvastgoedmarkt beter presteert dan haar Waalse tegenhanger, met grote kantoormarkten Luik, Charleroi en Namen als (stagnerende) koplopers.

Gezocht: kwaliteitsvolle winkelgebouwen

Net nu de markt voor kantoorvastgoed weer aanzwengelt, stijgt ook de vraag naar winkelvastgoed. Winkels en retailgebouwen worden steeds populairder, en dan vooral in grote winkelstraten, wat natuurlijk te verwachten is. Na enkele stille jaren lijkt professioneel vastgoed weer helemaal in de lift te zitten!

 

Lexicon