kantoorruimte in belgië

Kantoorruimte in België: duurder dan in sommige buurlanden

Geschreven door Renaud Chaudoir op 3 april 2015

In Nederland en Duitsland zijn kantoren een stuk goedkoper

Een kantoorruimte in België is duur: in vergelijking met Europa ligt de kostprijs hier 33 procent hoger. In 2014 daalde de prijs wel met 2,4 procent, maar in heel Europa daalde de prijs met maar liefst 9 procent. In Frankrijk en Luxemburg liggen de prijzen nog iets hoger dan bij ons, maar in Nederland en Duitsland liggen de prijzen een stuk lager.

kantoorruimte in belgië

Slechte positie ten opzichte van Nederland en Duitsland

Dat blijkt althans uit de Occupier Cost Index (OCI) studie die Colliers International uitvoerde. In de studie worden de kosten geanalyseerd en vergeleken per voltijds equivalent. De index bestaat daarbij uit drie onderdelen: ruimte en infrastructuur (met een gewicht van 56 procent in België), medewerkers en organisatie (met een gewicht van 40 procent) en management (met een gewicht van 4 procent). Voor België lag de OCI vorig jaar op 12.017 euro per VTE, ten opzichte van 12.368 euro in 2013.

 

In Nederland en Duitsland ligt de OCI een stuk lager: in België liggen de kosten 22 procent hoger ten opzichte van Nederland en zelfs 37 procent ten opzichte van Duitsland. Dat speelt natuurlijk niet in ons voordeel voor ondernemingen die zich in de Benelux willen vestigen, al doet België het wel beter dan Luxemburg, waar de kantoorkosten 24 procent hoger liggen dan bij ons.

Kantoorkosten dalen in heel Europa

Behalve in Litouwen, waar de kantoorkosten gelijk zijn gebleven, daalden de kantoorkosten in heel Europa. Het Europees gemiddelde ligt op 9.005 euro per VTE, met de grootste daling in Portugal (-12 procent) en Hongarije (-11 procent). België staat op de achtste plaats in de OCI-rangschikking, die wordt aangevoerd door Noorwegen en Zwitserland waar de kantoorkosten respectievelijk op 18.099 euro en 17.296 euro liggen. De OCI is de afgelopen jaren overal stelselmatig gedaald omwille van verschillende redenen: bedrijven denken meer na over hun vastgoedmodel en er is steeds meer druk op de kosten. Toch is er nog plaats voor verbetering: een adequate reflectie over de werkplek en de correcte vertaling ervan in vastgoed kunnen de kosten doen dalen tot 35 procent.

Lexicon