kinderbeveiliging

Al aan kinderbeveiliging gedacht?

Geschreven door Renaud Chaudoir op 5 september 2018

Al vanaf enkele maanden ontwikkelen kinderen zich tot kleine avonturiers die geen gevaar kennen. Om het binnenshuis voor je oogappel toch veilig te houden is het cruciaal om je woning op een aantal punten aan te passen. Ontdek hoe je werk maakt van efficiënte kinderbeveiliging.

kinderbeveiliging

Je huis door de ogen van een kind

Als volwassenen denken we niet echt na over de vele gevaren die in een woning verscholen zitten. Wil je kinderbeveiliging serieus nemen, dan moet je letterlijk door je knieën gaan en je huis bekijken door de ogen van een baby, peuter of kleuter. Zo kun je alle risicovolle voorwerpen en situaties makkelijk in kaart brengen én beveiligen.

Kinderbeveiliging: enkele vuistregels

  • Elektriciteit is erg gevaarlijk. Beveilig dus alle stopcontacten waar je kind bij zou kunnen met een slot. Kabels maak je goed vast of verberg je.
  • Zorg voor hoekbeschermers op alle meubels met scherpe hoeken.
  • Verzeker je ervan dat kasten en elektronische apparatuur (zoals een tv of hifi) stevig vaststaan. Gebruik waar nodig muurankers.
  • Ruim alle gevaarlijke voorwerpen en producten na gebruik onmiddellijk op en berg ze veilig weg op een plaats waar je kind niet aan kan of in een kast die je op slot doet.
  • Ook met kamerplanten moet je opletten: deze kunnen giftig zijn.

In de keuken

De keuken is een van de gevaarlijkste plaatsen voor kinderen. Je roept deze ruimte dan ook het best uit tot verboden terrein. Installeer zeker een hekje rond het fornuis en leg gevaarlijke voorwerpen buiten het bereik van je kinderen.

In de badkamer

Ook in de badkamer loeren risico’s om de hoek. Installeer daarom thermostatische kranen die je op een veilige temperatuur kunt blokkeren en kies voor slipvrije materialen voor de vloer, het bad en de douche.

Trappen, deuren en ramen

Omdat jonge kinderen hoogteverschillen nog onvoldoende kunnen inschatten kan een trap makkelijk tot valpartijen leiden. Een poortje of traphekje voorkomt dat je kind in zijn eentje de trap op of af gaat. Buitendeuren en ramen beveilig je het best met een slot.

Lexicon