Wordt het klein beschrijf hervormd?

Verdwijnt het klein beschrijf?

Geschreven door Renaud Chaudoir op 26 maart 2015

Herziening klein beschrijf

Een belangrijke factor bij het uiteindelijke kostenplaatje van de aankoop van je woning, is of je al dan niet in aanmerking komt voor een klein beschrijf. Je registratierechten berekenen in klein beschrijf in plaats van groot beschrijf, maakt al snel een verschil van enkele tienduizenden euro’s. Vlaams minister van Financiën en Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) stelt een herziening van dit systeem voor en pleit voor een nieuwe, meer rechtvaardige regeling.

Wordt het klein beschrijf hervormd?

Hoezo, klein beschrijf?

Het zogenaamde “klein beschrijf” is een regeling die in het leven werd geroepen in 1975, waarbij je bij de aankoop van een “bescheiden woning” geen tien, maar vijf procent registratierechten betaalt. Of je woning al dan niet “bescheiden” is, hangt af van het kadastraal inkomen (KI) – en dus niet van de aankoopprijs. Daardoor betaal je voor de aankoop van een indrukwekkende herenwoning – met een lager KI – mogelijk minder registratierechten dan wanneer je een modern appartement aanschaft.

Nieuwe regeling van de Vlaamse overheid

Die onrechtvaardigheid wil minister Turtelboom tegengaan met een nieuwe regeling van de registratierechten. Ze komt in haar beleidsnota op voor een “globaal lager tarief voor de enige en eigen gezinswoning”. Hoe dat tarief er concreet uit zou zien, is nog niet duidelijk. Toch ziet het ernaar uit dat de tweedeling tussen klein en groot beschrijf binnenkort zal verdwijnen.

Globaal lager tarief: hoe zit dat concreet?

Weinig duidelijkheid dus, rond dat globaal lager tarief. Een concreet voorstel van de Open VLD haalden we eerder al aan. De Confederatie van Immoberoepen is alvast van mening dat het tarief voor registratierechten inderdaad over de gehele lijn lager moet liggen dan nu het geval is. De fiscale druk op de aankoop van een eigen woning is nergens in Europa hoger dan in België. De Belg betaalt gemiddeld 13,4% van de aankoopprijs van zijn woning rechtstreeks aan de fiscus. In andere landen van de eurozone schommelt dat percentage rond de 5,3%. Hoog tijd dus dat de belastingdruk op de Belgische koper daalt.

Lexicon