Koksijde

Koksijde

Geschreven door Geert Degrande op 28 augustus 2020

Benadrukt met renovatieprojecten de voordelen van wonen aan zee

Zoals elke zomer loopt Koksijde ook nu weer in de kijker omdat de krant De Morgen, er voor de weekendbijlage Zeno, elke week Koksijdeeen bekend iemand gaat interviewen in het restaurant wan Willem Hiele. Maar het spreekt voor zich dat dit niet de enige attractiepool is van de kustgemeente, die overigens sterk inzet op renovatie van het bestaande vastgoedpatrimonium én oog heeft voor de nieuwste trends op de bouw- en vastgoedmarkt.

 

Hogere renovatiepremie voor waardevolle woningen

De gemeente Koksijde heeft een 130-tal waardevolle niet-beschermde woningen, die aangeduid worden als viersterrenwoning. Met de bedoeling om de waarde van deze woningen in de kijker te plaatsen kondigde het gemeentebestuur enkele weken geleden aan dat de eigenaars van een dergelijke ‘viersterrenwoning’ recht hebben op een hogere restauratiepremie dan tot nu toe het geval was. De restauratiepremie is immers verhoogd tot 3.000 euro. Dat betekent dat er bij restauratiewerken aan een woning met vier sterren een maximale gemeentelijke tegemoetkoming van 15.000 euro kan aangevraagd worden. Volgens de bevoegde schepen Stéphanie Anseeuw is de beslissing enerzijds ingegeven door het feit dat de restauratiewerken steeds duurder worden en anderzijds door de duidelijke politieke wil om eigenaars nog meer te motiveren om te restaureren. Ook negentien woningen in Sint-Idesbald zijn trouwens door het gemeentebestuur toegevoegd aan de lijst van de panden met vier sterren. Eén en ander kadert in de wil om waardevol patrimonium niet zomaar te vervangen door nieuwbouw én in de aanpak van de Vlaamse overheid die sterk inzet op het zogenaamde “benoveren”, het beter renoveren van bestaande woningen. Ook vanuit Vlaanderen zijn premies en subsidies beschikbaar, maar voor eigenaars is het niet altijd evident om daar de weg naar te vinden. Daarvoor bestaat nu een vernieuwde   

Premiegids (editie 2020)  die elke Vlaming kosteloos kan aanvragen.

Zo kan iedereen zich vrijblijvend informeren over steunmaatregelen, premies en voorwaarden. De gids omvat een overzicht van alle premies in Vaanderen, maar biedt ook een handig overzicht per product rond bijvoorbeeld de premies voor isolatie of centrale verwarming.

Wonen aan zee biedt tal van voordelen

De afgelopen week was de kust elke dag in het nieuws, want het leek in coronatijden en door de grote hitte de enige bestemming te zijn waar vermaak kon worden gevonden. Dat de zee en de kust sinds jaar en dag zo’n grote aantrekkingskracht uitoefenen en ook tal van vastgoedkopers naar Koksijde en Sint-Idesbald doen kijken, heeft met verschillende factoren te maken. Vaak wordt in algemene termen verwezen naar de gezonde zeelucht, maar het staat ook wetenschappelijk vast dat de algemene gezondheidstoestand van mensen die aan de zee wonen gewoon beter is. Hoe warm of koud de zee ook is, ze versterkt de immuniteit van de mens. Een metastudie van de universiteit van Exeter in Engeland waarbij de data van 48 miljoen mensen werden onderzocht, toonde een directe oorzaak-gevolgrelatie aan tussen leven aan de kust en de betere gezondheidstoestand.

Nieuwbouwprojecten

Dat Koksijde en Sint-Idesbald sterk inzetten op renovatie, zoals we hierboven aangaven, betekent overigens niet dat er geen interessante nieuwbouwprojecten zijn. Zo bestaat het privédomein Koningshof bijvoorbeeld uit 49 villa-appartementen met twee en drie slaapkamers en heeft een unieke locatie in Sint-Idesbald, op een boogscheut van de zeedijk en op wandelafstand van het centrum. Koningshof is gelegen in een prachtig park van meer dan 1ha, ontworpen in de typische duinlandschapsarchitectuur met wisselende hoogtes. In de drie residenties heerst een oase van rust. Het unieke panoramische uitzicht via de extra grote zonneterrassen geeft