Kopen of huren?

Geschreven door Renaud Chaudoir op 18 oktober 2012

Een huis kopen blijft voordeliger dan een huis huren

Er wordt over het algemeen vaak aangenomen dat een huis kopen interessanter is dan een huis huren. Toch is de keuze tussen kopen of huren niet altijd zo eenvoudig. Om een huis te kopen heb je toch al een behoorlijke som spaargeld nodig, terwijl je door een huis te huren zelden voor onverwachte kosten te staan komt. Is het kopen van een huis ook in crisistijden interessanter dan huren?

Stijging van de vastgoedprijzen en huurprijzen

De vastgoedprijzen stegen tussen 2001 en 2011 met maar liefst 106%, zo blijkt althans uit de statistieken van de Federale Overheidsdienst Economie. Ook dit jaar zetten de vastgoedprijzen hun opwaartse trend verder en is een huis kopen duurder dan vorig jaar. Kwaliteitswoningen zijn dit jaar 2% duurder geworden en kosten gemiddeld 235.000 euro.

 

De huurprijzen kenden een minder sterke stijging en gingen omhoog met 20%. De huurprijzen staan vandaag echter onder zware druk door de daling van het aantal beschikbare privéwoningen. Daardoor zou een huis huren in de toekomst weleens fors duurder kunnen worden.

De inflatie maakt een huis kopen interessanter

De inflatie zorgt er enerzijds voor dat de waarde van een woning mee stijgt met de vastgoedprijzen. Als je kiest voor een hypothecaire lening met vaste rentevoet blijven de leninglasten anderzijds gelijk. Omwille van de inflatie stijgt bovendien het loon van de kopers. Al deze factoren samen maken dat kopers na verloop van tijd minder zullen terugbetalen aan de bank, terwijl huurders geconfronteerd zullen worden met de indexering, en dus een stijging, van de huurprijs.

Een huis kopen is fiscaal voordeliger

Sinds 1 januari 2005 kan je de interesten, kapitaalaflossingen en schuldsaldoverzekering van een hypothecaire lening fiscaal aftrekken. Bovendien kunnen kopers de eerste tien jaar van hun schuldaflossing aanspraak maken op 730 euro extra belastinginbreng. Die vervalt weliswaar als de koper eigenaar wordt van een tweede woning. Wie kinderen ten last heeft kan 70 euro per jaar meer inbrengen. Als je samen met een partner leent, wordt de belastinginbreng trouwens verdubbeld tot 5.860 euro. Zo bekom je een belastingbesparing van maar liefst 45% of gemiddeld 2.692 euro per jaar voor koppels of 1.346 euro voor alleenstaanden. Een huis kopen is dus zeker op fiscaal vlak een interessante investering.

Een huis kopen is dus beter?

Zowel op fiscaal vlak, alsmede dankzij de inflatie en stijgende vastgoedprijzen, is een huis kopen in het huidig vastgoedklimaat interessanter dan een huis huren. Toch dien je er rekening mee te houden dat je om een huis te kopen een aanzienlijke som spaargeld nodig hebt en het dus belangrijk is om je leencapaciteit nauwkeurig te berekenen. Huren is tevens aangeraden als je niet voor onaangename verrassingen wil staan zoals plotse onderhoudskosten, kadastrale kosten, enzovoort…

 

Lexicon