Lagere vastgoedprijzen in 2015

Lagere vastgoedprijzen in 2015

Geschreven door Renaud Chaudoir op 10 maart 2015

2015: woningprijzen dalen

Na alle commotie rond de herziening van de woonbonus, waarbij het plots veel minder interessant wordt om een woning te kopen, mag het goede nieuws ook wel eens in de kijker komen. En dat is er – voor sommigen. Want de verwachting is dat de vastgoedprijzen in 2015 alleen maar zullen dalen.

Lagere vastgoedprijzen in 2015

Lager budget om te kopen

Het dalen van de vastgoedprijzen is een duidelijke trendbreuk. Want de prijzen op de vastgoedmarkt zijn, na een kleine stagnatie in 2008 omwille van de economische crisis, alleen maar gestegen. Onderzoekers van de K.U.Leuven verwachten in 2015 een daling die alles te maken heeft met de herziening van de woonbonus. Door de minder aantrekkelijke fiscale regeling daalt namelijk ook het budget van de kopers. En de markt volgt automatisch die beweging met lagere prijzen.

Toch goed nieuws voor kopers

Op het eerste gezicht is de daling van de vastgoedprijzen in 2015 dus geen goed teken, want het wijst op een lager koopbudget. Dat neemt niet weg dat het een interessant moment is om eigenaar te worden en te investeren in je eigen woning. Want de rentevoeten blijven voorlopig heel voordelig, wat het totale rekensommetje voor velen toch aantrekkelijk houdt. Dus kopen of niet? Het is en blijft een heel persoonlijke vraag, die vooral afhangt van je eigen situatie.

Evolutie van vastgoedprijzen in 2015

Waar gaat het nu verder heen met de vastgoedprijzen? Het is een vraag die kopers én verkopers zich stellen. Sommige kopers vragen zich af of ze de aankoop van een woning beter nog even uitstellen, in de hoop dat de prijzen inderdaad de voorspelde zes à zeven procent dalen. Voor verkopers is het dan weer hopen op de omgekeerde beweging. Want een woning in deze periode verkopen, brengt heel wat minder op dan een jaar geleden. Toch wat goed nieuws voor verkopers? Het aantal verkochte woningen daalt voorlopig niet.

 

Lexicon