Een luxe villa kopen als investering voor de toekomst. Een goed idee?

Geschreven door Renaud Chaudoir op 6 maart 2014

Véél kosten aan een woning

“Een luxe villa of andere woning kopen als investering is géén goed idee.” Dat zegt de Amerikaanse professor en winnaar van de Nobelprijs voor economie Robert Shiller, “Wie een huis koopt, heeft daar véél kosten aan – om nog te zwijgen van de inflatie. Dat win je niet zomaar terug bij verkoop”, klinkt het.

 

Een luxe villa is een consumptiegoed, géén investeringsgoed

Luxe villa’s zijn in de eerste plaats consumptiegoederen, géén investeringsgoederen”, aldus Shiller. “De waarde van een huis zakt naarmate de tijd verstrijkt.” Vergelijk het met een auto. Wie een dure sportwagen koopt en die vervolgens 20 jaar in de garage laat staan scheurt daar óók zijn broek aan. Investeren in een luxe villa om die later met winst te verkopen is een utopie. De inflatie alleen al zorgt ervoor dat winst maken zo goed als onmogelijk wordt. Bovendien is het niet zo eenvoudig om een huis op korte termijn van de hand te doen, zoals je dat wél kunt met, bijvoorbeeld, aandelen. Ook aan de verkoop van een luxe villa zitten trouwens kosten vast.

Is huren dan de oplossing?

Dat betekent overigens niet dat het sowieso een slecht idee is om een luxe villa of huis te kopen. Huren mag dan wel een flexibele oplossing zijn voor jonge mensen, het biedt ook weinig zekerheid. Wie een vast inkomen heeft en van plan is voor een langere periode op dezelfde plek te blijven wonen, doet er daarom net goed aan een huis te kopen. Weet alleen dat het géén aankoop wordt waar je geld mee zal verdienen. Mensen zonder vast inkomen, die vaak van job veranderen en bijgevolg vaak verhuizen kunnen beter wél huren. Zij zullen op langere termijn méér geld uitsparen.

 

Lexicon