Man bouwt villa op … het dak van een flatgebouw.

Geschreven door Renaud Chaudoir op 13 augustus 2013

Zhang Lin bewijst ons dat het kan en laat zijn droom uitkomen.

Voor wie dacht dat hij of zij alles gezien had, is dit misschien toch even opkijken. Wij hadden het al ooit gezien in de James Bond films, maar dit is toch wel even slikken. In Peking is Zhang Lin er immers in geslaagd om zijn droomvilla op het dak van een flatgebouw te bouwen. 

 

6 jaar bouwen aan huis op een dak

Een een dakappartement was niet voldoende Zhang Lin uit Peking. Hij moest en zou een bergvilla bouwen. Dus begon de Chinese professor 6 jaar geleden aan de bouw van zijn droomvilla, op een appartement in Peking. Door de jaren heen liet Zhang Lin tonnen rotsblokken en puin meer dan 25 verdiepingen hoog brengen om er zijn eigen bergvilla te bouwen. En die is nu zo goed als af, hoewel niet alle bewoners even tevreden zijn met deze merkwaardige villa. 

Niemand is opgezet met deze villa

Hoe hij het gedaan heeft, lijkt ons een raadsel, maar de villa staat er zonder bouwvergunning. Bovendien is het gebouw niet voorzien voor tonnen rotsblokken op het dak. En dat ondervinden de buren dagelijks. Niet enkel hebben ze 6 jaar lang onder een werf gewoond, het ambitieuze project brengt heel wat nadelen met zich mee. Zo zou het permanent binnen regenen bij de onderburen door gesprongen leidingen en wordt er gevreesd voor de stabiliteit van het gebouw.

De bewoner is enthousiast, het stadsbestuur nog niet

Waarom kiezen als het niet hoeft, zal Zhang Lin gedacht hebben. Alle voordelen van de stad vanuit een bergvilla, wie wil dat niet? Of hij rekening heeft gehouden met het feit dat het gebouw dit misschien niet kan dragen is voorlopig nog een raadsel. Het bestuur van Peking heeft Zhang Lin in ieder geval opgelegd te bewijzen dat het gebouw de constructie kan dragen. Indien niet zal het allemaal voor niets geweest zijn en kan hij opnieuw beginnen, in de andere richting weliswaar. We zijn benieuwd.

Lexicon