Meer en meer mensen zetten in op energie besparen

Geschreven door Renaud Chaudoir op 3 oktober 2012

Ligging en prijs scoren het beste

Energie besparen staat op plaats twee in de lijst van aandachtspunten bij het bouwen of verbouwen van een woning. Alleen de ligging scoort nog beter. Energiezuinigheid is bezig aan een steile opmars in de lijst en verwacht wordt dat het binnen zo’n 10 jaar (of zelfs vroeger) top of mind zal zijn. Dat blijkt uit een enquête bij 427 architecten en 7.456 lezers van Roularta-bladen.

Energie besparen meer en meer in de picture

Als je een huis bouwt of verbouwt, moet je met heel wat dingen rekening houden. Vooraf bekijk je ook het financiële plaatje en uiteraard moet de rekening op het eind van de rit kloppen. Naast de keuze van de materialen en de inrichting, besteden mensen tegenwoordig veel aandacht aan duurzaamheid en energie besparen. Voldoende opbergruimte is ook een bekommernis. Luxe is dat veel minder. Mensen dromen niet langer van een grote villa met tuin en zwembad.

Energiefactuur binnen de perken houden

Met de stijgende energieprijzen in het achterhoofd is je huis energie-efficiënt inrichten een wijze keuze. Energie besparen en zo de energiefactuur drukken blijkt dan ook de belangrijkste beweegrede (bij maar liefst 91% van de respondenten) om de woning te isoleren. Het milieu minder schade berokkenen is een ander argument voor bij 41% van de mensen. Zo krijgt onze planeet – we hebben er immers maar één – het minder zwaar te verduren.

Energieaudit uitvoeren 

Toch kijkt slechts 5% van de consumenten in eerste instantie naar de energieprestatie van het huis of appartement dat ze op het oog hebben. De ligging en de prijs krijgen nog altijd voorrang. Het EPC (energieprestatiecertificaat) is nochtans een verplicht document, maar biedt te weinig garanties voor de energieprestatie in de toekomst. Een energieaudit is nog altijd de beste optie. Zo krijg je een duidelijk en totaal overzicht, komen de mankementen naar boven en weet je waarin je moet investeren om verder energie te besparen. 

 

Lexicon