Meetjesland

Meetjesland

Authentieke gezelligheid troef

Op de openbare omroep kunnen we dezer dagen elke week twee Meetjeslanders aan het werk zien die het ietwat eigenzinnige karakter van de regio verpersoonlijken. Eddy Planckaert verbouwt met zijn clan in Frankrijk een vervallen kasteel en Martin Heylen kijkt in “Zelfde deur, 20 jaar later” wat het leven met mensen doet en vooral wat mensen met het leven doen. Het kan bijna niet anders of hun gedrevenheid vloeit voor een stuk voort uit het typische vlakke landschap van het Meetjesland waar de authentieke combinatie van hard werken en plezier altijd centraal heeft gestaan. Die authenticiteit spreekt tot de verbeelding en dat vertaalt zich ook in grote belangstelling voor vastgoed uit de regio.Meetjesland

Specifieke kenmerken 

Het Meetjesland heeft een aantal specifieke karakteristieken die het wonen in deze regio heel aantrekkelijk maken. In de eerste plaats gaat het om een regio die nog veel ruimte en groen te bieden heeft. Het Meetjesland is sinds 1998 erkend als “regionaal landschap.” Die erkenning geeft aan dat het om een landschap gaat met een hoge cultuurhistorische waarde die ook voor de natuur een belangrijke rol speelt. Voorts zijn de belangrijkste steden van de regio, Eeklo, Aalter en Maldegem, niet alleen nog betrekkelijk kleinschalig, ze zijn ook bijzonder goed gelegen en hebben zeer goede verbindingen met Brugge, Gent en Nederland. Ook stelt  de regio via Woonwijzer Meetjesland alles in het werk om inwoners en toekomstige inwoners met raad en daad bij te staan bij al hun vragen over wonen.

Wandel- en fietsparadijs

Het Meetjesland beschikt over enkele prachtige natuurgebieden, met voornamelijk bossen in het zuidelijke gedeelte van de regio en kreken in het noordelijke gedeelte. Het is dan ook een echt wandel- en fietsparadijs en de ideale uitvalsbasis voor wie van recreatieve sporten houdt of gewoon graag eens gaat “uitwaaien”. De regio, die over een eigen beeldmerk beschikt, kijkt op geen inspanning om die troef in de verf te zetten, vaak met verrassende lokale initiatieven. Zo pakt de gemeente Sint-Laureins uit met een heuse mindful wandeling, waarvan het de bedoeling is om stress helemaal uit het lichaam te doen verdwijnen. De wandeling van een kleine tien kilometer is uitgestippeld op het wandelnetwerk van de Meetjeslandse kreken. En het “Fietsnetwerk Meetjesland” staat garant voor 750 kilometer fietsplezier.

Gezellig, kleinschalig en oog voor woonkwaliteit

De natuur en het nogal ongerepte karakter van een aantal kleinere dorpen, vormen niet de enige troef van het Meetjesland. Ook de kleinschaligheid en de daaruit voortvloeiende gezelligheid van de belangrijkste centra Aalter en Eeklo vormen een troef. Hetzelfde geldt voor het feit dat de beleidsmakers in de regio veel aandacht besteden aan woonkwaliteit. Via het Wooncentrum Meetjesland krijgen burgers bijvoorbeeld input en men vraagt regelmatig advies aan verschillende partijen rond een beter woonbeleid in het Meetjesland. Deze organisatie probeert ook projectmatig te werken en organiseert onder meer projecten rond woningen voor ouderen, duurzaam bouwen en verbouwen en rationeel energieverbruik.  Voorts gaan onder de vlag van ‘Woonwijzer Meetjesland’ verschillende projecten schuil, waaronder een samenwerking tussen Aalter, Assenede, Eeklo, Kaprijke, Knesselare, Maldegem, Sint-Laureins, Waarschoot en Zomergem in de ‘interlokale vereniging Wooncentrum Meetjesland’. Wooncentrum Meetjesland staat deze negen gemeenten bij in het organiseren van lokaal woonoverleg en het nemen van beleidsmaatregelen die de kwaliteit en betaalbaarheid van het wonen kunnen verbeteren. Tegelijk biedt Wooncentrum Meetjesland individueel advies over wonen aan de inwoners: van het plannen van verbouwingswerken tot het aanvragen van premies, van juridische bijstand bij het huren van een woning tot adviezen over de aankoop ervan. Kortom, wie woongelegenheid zoekt in het Meetjesland, wordt allerminst aan zijn lot overgelaten!