Almaar minder mensen bezoeken Premiezoeker.be

Door afbouw premies gaan almaar minder mensen op zoek naar voordelen

Geschreven door Renaud Chaudoir op 24 mei 2016

Premiezoeker.be trekt veel minder bezoekers

Wie bouwt of renoveert, is wellicht vertrouwd met de website Premiezoeker, waar je kunt opzoeken op welke premies en voordelen je al dan niet aanspraak maakt. Maar de laatste jaren maakt de website een terugval. Niet omdat Vlamingen niet langer willen besparen, maar omdat de overheden almaar minder premies aanbieden. Dat zei Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) in het parlement.

Almaar minder mensen bezoeken Premiezoeker.be

Terugvallende bezoekersaantallen

Premiezoeker.be werd tijdens 2012 en 2013 meer dan 600.000 keer bezocht per jaar. In 2015 daalde het bezoekerscijfer naar minder dan 400.000, een markant verschil. Dat bleek uit een parlementaire vraag van Valerie Taeldeman (CD&V) aan haar coalitiegenoot en minister van Wonen, Liesbeth Homans (N-VA). De minister stelde daarop dat de daling “waarschijnlijk te wijten is aan het feit dat het aantal federale, provinciale en gemeentelijke steunmaatregelen is teruggevallen”. Er vallen met andere woorden gewoon minder voordelen te rapen voor wie energiezuinig wil bouwen of renoveren.

Minder en andere premies

De Vlaamse regering en de andere overheden van ons land hebben de bouw-, energie- en isolatiepremies de laatste jaren en maanden sterk hervormd. Verschillende premies werden vereenvoudigd, afgebouwd of afgeschaft. Toch is het aantal premies in de Premiezoeker nog altijd erg hoog. Er staan zo’n 1700 steunmaatregelen op de website. Het overgrote merendeel zijn gemeentelijke premies. Daarnaast zijn er 6 federale voordelen, 42 gewestelijke (Vlaamse) premies, 11 provinciale voordelen en 68 premies van de netbeheerder. De bekendste premie, die recent hervormd werd, is zonder enige twijfel de Vlaamse renovatiepremie.

Ook aanvragen dalen

Het hoeft niet te verbazen dat ook het aantal uitgereikte premies in dalende lijn gaat. Zo werden er in 2014 maar liefst 32 procent minder premies uitgedeeld dan in 2013. De premie voor dakisolatie bleek de snelste daler.

Lexicon