Minister Homans wil huurwaarborg optrekken naar 3 maanden

Minister Homans wil huurwaarborg optrekken naar 3 maanden

Geschreven door Renaud Chaudoir op 21 juli 2017

Regeling uit 2007 binnenkort teruggedraaid?

Onlangs kwam Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) met het plan op de proppen om de huurwaarborg opnieuw te verhogen van twee naar drie maanden. CD&V vindt het voorstel van de minister onevenwichtig.

Minister Homans wil huurwaarborg optrekken naar 3 maanden

Tegenprestatie voor huurwaarborglening

In 2007 haalden veel kandidaat-huurders opgelucht adem: de huurwaarborg werd verlaagd van drie naar twee maanden. Maar vandaag overweegt minister Homans om die wet terug te draaien. Sinds de laatste staatshervorming is de huurwet een Vlaamse bevoegdheid en momenteel werkt minister Homans aan een decreet met Vlaamse huurregels. Tijdens de gesprekken die ze daarover al met het werkveld voerde, bleek dat ze ook aanpassingen wil doen die niet in het Vlaamse regeerakkoord staan. De huurwaarborg opnieuw optrekken naar drie maanden is daar een van.

Homans ziet haar voorstel als een tegenprestatie voor de huurwaarborglening. Ze is van mening dat een hogere huurwaarborg verhuurders zou kunnen overtuigen om ook ‘minder voor de hand liggende huurders’ in overweging te nemen. Momenteel bestaat er over de praktische uitwerking van de huurwaarborglening nog heel wat onduidelijkheid.

“Onaanvaardbaar zonder garanties voor kwetsbare groepen”

Vlaams parlementslid Katrien Partyka van coalitiepartner CD&V is niet te vinden voor het voorstel van minister Homans. “Zonder garanties voor de meest kwetsbare groepen op de huurmarkt is zo'n maatregel onaanvaardbaar”, verklaarde ze aan De Standaard. Volgens Partyka wordt het evenwicht tussen de rechten van de huurder en die van de verhuurder ernstig verstoord. “Wie begint te huren, moet dan in één keer vier maanden huur neertellen, drie maanden waarborg, plus één maand huur. Je moet niet leven van een uitkering om dat veel geld te vinden”, aldus het parlementslid.

Het voorstel van Homans zit momenteel nog in de overlegfase. De minister zelf vindt het voorbarig om er nu al over te communiceren. De Inspectie van Financiën moet het ontwerp nog bekijken en daarna volgt er waarschijnlijk ook nog overleg tussen de verschillende kabinetten.