Mobiliteitsbudget: wat is het en hoe werkt het?

Mobiliteitsbudget: wat is het en hoe werkt het?

Geschreven door Renaud Chaudoir op 10 november 2016

Alternatieven voor de bedrijfswagen

Veel werknemers krijgen een bedrijfswagen als een vorm van verloning. Maar heb je al van het mobiliteitsbudget gehoord? Met deze constructie stelt de werkgever een bepaald budget voor het woon-werkverkeer ter beschikking aan de werknemer. Zo is de laatste zelf verantwoordelijk voor zijn transportkosten en wordt hij geprikkeld om slimmer, goedkoper en duurzamer te gaan reizen.

Mobiliteitsbudget: wat is het en hoe werkt het?

Wat is het mobiliteitsbudget?

Het mobiliteitsbudget geeft meer verantwoordelijkheid aan de werknemer. Deze kan namelijk zelf bepalen op welke manier hij het geld aan vervoer spendeert. Wil de werknemer een auto leasen? Hij kiest zelf het merk. Reist hij liever met de trein? Het mobiliteitsbudget betaalt de rit. Een combinatie van de twee? Dat kan ook! Door de werknemer zelf de verantwoordelijkheid te geven over zijn kosten zal die eerder geneigd zijn om kostenbewuste keuzes te maken.

Win-win-win situatie

Zowel de werkgever, de werknemer als het milieu hebben baat bij het mobiliteitsbudget. Door efficiënt gebruik te maken van deze constructie profileert de organisatie zich als een werkgever met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, terwijl de organisatie tegelijkertijd kosten bespaart en de CO2-uitstoot vermindert. De werknemer kan het budget naar persoonlijke behoeften spenderen aan een brede waaier van transportmiddelen. Het bedrag dat overblijft, mogen medewerkers – indien zo afgesproken – behouden. Bij een eventueel tekort moeten ze bijbetalen. Zo stimuleert deze regeling zuinig gedrag.

Het mobiliteitsbudget: alle voordelen op een rijtje

  • Voor het bedrijf zijn de kosten makkelijker te begroten omdat de kosten vooraf worden bepaald.
  • De werkgever heeft geen contractuele verplichtingen.
  • De werknemer draait zelf voor de kosten op, waardoor hij twee keer zal nadenken voor hij de auto pakt. Minder CO2-uitstoot komt uiteindelijk de natuur ten goede.

Lexicon