Nieuwbouw moet betaalbaar blijven

Geschreven door Renaud Chaudoir op 9 juli 2013

Nieuwbouw moet betaalbaar blijven, ondanks strengere energienormen

Europa legt steeds strengere energienormen op naar nieuwbouwwoningen toe. Ze gaan daar behoorlijk ver in: Europa wil namelijk dat tegen 2021 alle nieuwe woningen zo goed als energieneutraal zijn. Voor Vlaanderen wil dat concreet zeggen dat ze een E-peil (maat voor energieprestatie van een woning) van maximum 30 mogen hebben. Ter vergelijking: momenteel bedraagt het maximum E-peil voor nieuwbouwwoningen 70. De Federatie Bouwunie onderzocht het effect van de energienormen voor de bouwsector.

Strenge energienormen doen de nieuwbouw prijzen de pan uit swingen

Het E-peil is een cijfer dat de energiezuinigheid van een woning bepaalt. Hoe lager het cijfer, hoe energiezuiniger de woning. De strenge energienormen die Europa oplegt zijn natuurlijk goed voor het milieu, maar ze doen de prijzen van nieuwbouwwoningen de pan uit swingen. Momenteel ligt het maximum toegelaten E-peil van nieuwbouw woningen op 70. Vanaf 1 januari 2014 wordt dat 60, en in de komende jaren zal de Vlaamse overheid nog verdere tussenstappen nemen om de strenge normen te halen.

 

De invloed op de vastgoedprijzen is echter groot: een halfopen eengezinswoning met energiepeil E70 vraagt een meerkost van 6.700 euro. Voor een woning met E-peil 30 bedraagt de extra investering, met de huidige technieken, maar liefst 35.000 euro, zo berekende Bouwunie.

Bouwunie waarschuwt de Vlaamse Overheid: nieuwbouw moet betaalbaar blijven

Het is voor de Bouwunie duidelijk dat een lager E-peil ook serieuze investeringen vraagt, en dat doet vooral bij kleine rijwoningen de vraag gesteld of de meerkosten nog tegen de voordelen opwegen. De Federatie Bouwunie vraagt dan ook aan de overheid om de benodigde extra investering goed in het achterhoofd te houden en om realistische doelstellingen te stellen, zodat nieuwbouw betaalbaar blijft. Ze willen samen met de overheid op zoek gaan naar de juiste oplossingen.

 

Lexicon