energiepremies

Nieuwe renovatie- en energiepremies in aantocht

Geschreven door Renaud Chaudoir op 26 november 2015

Minister Turtelboom: “Hervorming ten vroegste vanaf zomer 2016”

Al in 2014 kondigde minister Turtelboom in haar beleidsnota aan om de renovatie- en energiepremies te hervormen. Die hervorming is nog altijd op komst, verklaart de minister nu, maar zal niet in voege treden vóór 1 juli 2016. Dat is goed nieuws voor wie wil bouwen of verbouwen.

energiepremies

Op zoek naar meer doelgerichte premies

In haar beleidsnota van vorig jaar kondigde Annemie Turtelboom (Open VLD), Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie, aan dat ze het premiestelsel voor energiebesparende renovaties wou hervormen. Het voorstel hield in dat premies voor groene energie afgebouwd zouden worden, en omgevormd tot een eenvoudiger en goedkoper systeem. Daarmee wil de overheid een besparing doorvoeren, én mensen aanzetten om effectief en efficiënt gebruik te maken van de premies.

Nieuwe energiepremies ten vroegste vanaf 1 juli 2016

Op vragen van Rob Beenders (sp.a), Valerie Taeldeman (CD&V) en Andries Gryffroy (N-VA) in het Vlaamse Parlement antwoordde minister Turtelboom nu dat de aangekondigde hervormingen niet zullen ingaan vóór 1 juli 2016. De regering verwacht een beslissing tegen eind dit jaar, waardoor de nieuwe premies dus niet in voege zullen kunnen gaan op 1 januari, zoals eerder aangekondigd.

De minister ontkende ook dat het nieuwe regime enkel voor totaalrenovaties zou gelden. Hoewel die dus belangrijker worden, benadrukt Annemie Turtelboom dat ook gefaseerde en kleine renovaties op subsidies zullen kunnen rekenen. “Keuzevrijheid is belangrijk, daar ben ik van overtuigd,” zei de minister.

Bouwers en verbouwers kunnen in de eerste helft van 2016 dus zeker nog genieten van de huidige premies.