Nieuwe Vlaamse regering schudt vastgoedsector door elkaar

Nieuwe Vlaamse regering schudt vastgoedsector door elkaar

Geschreven door Renaud Chaudoir op 31 december 2014

Nu de nieuwe regering in het zadel zit, staat de Vlaamse vastgoedmarkt voor heel wat hervormingen. Het is een markt die erg gevoelig is voor politieke beslissingen. Elke wijziging kan gevolgen hebben op de vastgoedprijzen en het vertrouwen van de consument. De vastgoedsector kijkt dan ook met argusogen naar de eerstkomende maanden en de beslissingen van de Vlaamse regering. 

Nieuwe Vlaamse regering schudt vastgoedsector door elkaar

De vastgoedmarkt en de politiek

Wanneer er een nieuwe regering wordt gevormd, is het altijd uitkijken naar de verdeling van de ministerposten. De impact van de beslissingen van een nieuwe minister kan namelijk verregaande gevolgen hebben. En dat geldt ook voor de vastgoedsector. Er wordt altijd uitgekeken naar de beleidsnota’s, dit keer van Liesbeth Homans, bevoegd voor het woonbeleid, en Annemie Turtelboom, bevoegd voor financiën.   

De impact van de woonbonus

Eerder werd er al beslist om de woonbonus in te perken. Daarmee wordt het bedrag dat je via de belastingen kan aftrekken verminderd van 3.040 tot 2.280 euro. De maatregel geldt voor leningen die na 31 december worden afgesloten. Na 10 jaar wordt het bedrag nog eens teruggebracht naar 1.520 euro per jaar. De regering wil hiermee budget vrijmaken, maar voor gezinnen scheelt het een flinke slok op een borrel. Verwacht wordt dat ook de prijzen op de vastgoedmarkt zullen dalen.

De registratierechten voor een enige en eigen gezinswoning

Wie een woning koopt, moet registratierechten betalen. Op basis van het kadastraal inkomen betaal je 5% (klein beschrijf) of 10% (groot beschrijf). Het kabinet van Turtelboom wil de registratierechten voor een enige en eigen gezinswoning laten zakken. Maar wat is het gevolg voor de prijzen op de vastgoedmarkt? Het is voorlopig koffiedik kijken, maar het staat wel vast dat er heel wat zaken onder de loep moeten worden genomen.   

Worden kopen en huren goedkoper

Experts voorspellen dat kopen en huren in de nabije toekomst niet duurder zal worden, integendeel. Er zijn een aantal fiscale ingrepen die de vastgoedprijzen beïnvloeden. Verder speelt ook de rente voor woningkredieten een belangrijke rol. Geld lenen is tegenwoordig goedkoop, maar daar tegenover staat dat de kredieteisen van banken almaar strenger worden. 

 

Lexicon