Onderhandelen over je woonkrediet

Geschreven door Renaud Chaudoir op 20 februari 2013

Een lage rentevoet is niet alles

Een voordelige hypothecaire lening is belangrijk om het huis van je dromen te kunnen kopen of bouwen, zonder dat je maandelijkse schuldenlast te hoog oploopt. Veelal wordt er bij deze zoektocht naar een interessante lening echter te veel de nadruk gelegd op de rentevoet. Een lage rentevoet is leuk, maar als je onderhandelt over je woonkrediet, kijk je best ook naar andere factoren die een invloed kunnen hebben op je financiën.

De duurtijd van je lening

De duurtijd van je lening is meestal doorslaggevend voor de totale kostprijs van je woonkrediet. Velen onderschatten het voordeel van de optie om de duurtijd van een lening in te korten bij de onderhandeling over hun woonkrediet.

Een vaste kapitaalaflossing of vaste maandelijkse afbetalingen?

Hoewel een lening met vaste maandelijkse afbetaling meer aan interesten kost, is dit toch de optie die het vaakst gekozen door de kredietnemers. Dat komt omdat de bedragen die je per maand dient te betalen bij een vaste kapitaalaflossing van jaar tot jaar kunnen variëren. Bovendien zijn de maandelijkse afbetalingen de eerste jaren van het woonkrediet dan hoger. Als je echter in staat bent om deze hogere maandelijkse betalingen te dragen in het begin van het krediet, zal je niet alleen minder interest betalen, maar zal je tevens op fiscaal vlak aardig wat kunnen besparen.

Let op voor koppelverkoop

Veel mensen staren zich bij de onderhandeling over hun woonkrediet blind op de rentevoet en vergeten daarbij te kijken naar de extra’s die hen aangesmeerd worden. Uiteindelijk zal je woonkrediet veel duurder uitkomen als je een lage rentevoet hebt, maar bijvoorbeeld een veel te dure schuldsaldoverzekering afgesloten hebt. Vele banken maken immers van de gelegenheid gebruik, om naast een hypothecaire lening eveneens producten zoals een schuldsaldoverzekering, een brand- of woonverzekering, een zichtrekening, een spaarrekening, etc. te verkopen. Zorg er dus voor dat je je niet laat vangen aan koppelverkoop!

Maak gebruik van onderhandelingsmarges

Wanneer je gaat onderhandelen over je woonkrediet, is er bij de meeste banken een zekere onderhandelingsmarge. Je zal goed je best moeten doen om van die onderhandelingsmarge gebruik te maken, maar dat loont zeker de moeite, zeker als je bekijkt wat je bijvoorbeeld op 20 jaar bespaart. Probeer daarom zoveel mogelijk banken met elkaar te vergelijken en laat de concurrentie spelen. 

 

Lexicon