afbetaling lening

Onderzoek legt pijnpunten bloot

Geschreven door Renaud Chaudoir op 28 september 2015

Maak goede afspraken over de afbetaling van je lening

Sta je op het punt om samen met je partner een woning te kopen? Dan kijk je vast uit naar je eigen stek. Als je de stap zet, moet je ook aan de financiële kant van de zaak denken. Goede afspraken maken namelijk goede vrienden. Uit een onderzoek van het Kenniscentrum over het belang van thuis (iliv) blijkt dat er bij heel wat koppels te veel in het ongewisse wordt gelaten.      

afbetaling lening

Veel financiële onwetendheid

Het iliv ondervroeg 4.143 mensen over hun huishoudelijke financiën. De resultaten zijn op z’n minst verrassend te noemen. Maar liefst zes koppels op de tien praten niet over geldkwesties en maken geen duidelijke financiële afspraken. 23 procent van de respondenten weet niet hoeveel zijn partner op z’n spaarrekening heeft staan en 21 procent is niet op de hoogte van het inkomen van z’n partner. Over de hypothecaire lening wordt eveneens weinig gesproken.

Afbetaling lening niet altijd evenredig verdeeld

Uit het onderzoek van het iliv kwamen nog een aantal verrassende zaken naar voor:

  • 80 procent van de koppels deelt het eigendom van hun woning.
  • 61 procent van de partners betaalt een evenredig deel van de lening.
  • 40 procent van de samenwonende koppels heeft duidelijke financiële afspraken gemaakt.

In huishoudens waar de partners evenveel verdienen, worden de maandelijkse aflossingen evenwichtiger verdeeld. Opvallend is dat slechts 29 procent van de eigenaars in dezelfde inkomenscategorie zitten. Dat heeft enerzijds te maken met de inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Daarnaast werken vrouwen ook vaker deeltijds dan mannen.

Ga voor totale financiële openheid

Verdien jij meer dan je partner? Of is het andersom en betaalt een van de twee meer af? Dat is geen probleem, zolang er open wordt gecommuniceerd en er duidelijkheid is. In het tegenovergestelde geval kan de situatie wel eens complex worden. Onaangename verrassingen kan je missen als kiespijn en kunnen de relatie met je partner vertroebelen. Maak dus goede afspraken over de afbetaling van je lening.   

Bron: iliv.be

Lexicon