Ontdek het waaierhuis in Kyoto

Geschreven door Renaud Chaudoir op 26 juli 2013

The Muko House, een bijzonder waaierhuis

Het waaierhuis of Muko House in Kyoto, Japan, werd ontworpen door FujiwaraMuro Architects. De gevel van deze gezinswoning bestaat uit lamellen en glas. Hierdoor kan het zonlicht tot diep in het huis doordringen. “Je kan de beweging van de zon het hele jaar lang in het huis voelen” vertellen de architecten Shintaro Fujiwara en Yoshio Muro.

Bovendien volgt het waaierhuis dezelfde lijn dan de weg waar het aan staat. De indrukwekkende gevel trekt de aandacht, maar heeft tegelijk ook iets mysterieus. Door de lamellen rond het gebouw, wordt het licht natuurlijk gefilterd en ervaren de bewoners de evolutie van de dag. Een optimaal lichtcomfort zonder te moeten inboeten aan privacy dus!

Het waaierhuis: The Muko House

In Muko nabij Kyoto, de hoofdstad van Japan, werd ‘The Muko House’ opgeleverd. Een project van ‘FujiwaraMuro Architects’. Deze bijzondere gezinswoning bestaat uit twee verdiepingen met op de gelijkvloers een woonkamer met open keuken en in de hoek een trap die ons naar de tweede verdieping leidt. Op de tweede verdieping bevinden zich de ouderlijke slaapkamer, met een tweepersoonsbed, en de kinderkamer. Nog enkele treden hoger bevindt zich dan de badkamer en een mooi dakterras.

 

Het interieur straalt vrede en harmonie uit. De combinatie van de hoge en smalle ramen en de gebruikte materialen, geven een lichte en propere indruk. De hoeveelheid lichtinval zorgt er bovendien voor dat de ruimtes nog groter en comfortabeler lijken.

De ontwerpers: FujiwaraMuro Architects

Het architectenduo Yoshio Muro en Shintaro Fujiwara waren klasgenoten op de Kinki Universiteit in Osaka. In 2002 richtten ze samen het architectenbureau ‘FujiwaraMuro Architects’ op. Het duo staat bekend om hun woningen met speciale vormgevingen en bijzonder ruimtelijke indeling. Zo ontwierpen ze naast het waaierhuis ook een hele smalle woning, The Narrow House. Ze verzoenen Japanse zen met Scandinavische design invloeden.

 

Lexicon