Jonge belgen eerste huis

Ook jonge Belgen hebben nog steeds een baksteen in de maag

Geschreven door Renaud Chaudoir op 27 november 2014

Ook jongeren hunkeren naar een eigen huis

Banken die steeds strenger worden, huizenprijzen die blijven stijgen en woningen die steeds kleiner worden: voor de jongeren van vandaag lijkt een eigen woning steeds minder evident. Toch blijft de Belg met een baksteen in zijn maag zitten: jongeren willen op vlak van wonen niet veel toegevingen doen, al beseffen ze dat ze anders zullen moeten gaan wonen dan hun ouders.

Jonge belgen eerste huis

Kleiner en niet meer voor altijd

Iliv, het kenniscentrum over het belang van thuis, gaf opdracht aan Insites Consulting om het belang dat jongeren (tussen 18 en 30 jaar) aan een eigen woning hechten te onderzoeken. Daaruit blijkt dat jongeren wel degelijk beseffen dat wonen anders zal moeten. Zo beseft men dat men kleiner zal moeten gaan wonen, en beschouwt men een eigen woning niet meer als iets ‘voor altijd’: 43 procent van wie al eigenaar is, ziet zich in de toekomst een andere woning kopen. 66 procent van de jongeren denkt dat hun leven de komende 10 jaar zal veranderen door de stijgende woningprijzen, 57 procent denkt dat de schaarser wordende woonruimte een impact zal hebben op hun leven.

Dromen van een eigen woning

Toch blijven jongeren dromen van een eigen woning. 3 op de 10 is al eigenaar, en 7 op de 10 vindt het belangrijk om een eigendom te hebben in plaats van te huren. Men verkiest daarbij een woning die ruim is en die veelal goed gelegen is in de stadsrand of dorp. Om dit ideaal te bereiken, blijven jongeren ook langer thuis wonen: 39 procent van de 18- tot 30-jarigen woont nog thuis, waarvan bijna 9 op de 10 daar financiële redenen voor aanhaalt.

Privacy boven alles

Vandaag is alles openbaar. Jongeren hechten daardoor enorm veel belang aan privacy: thuis is de enige plek waar ze zich echt kunnen terugtrekken en waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn. Jongeren staan dan ook niet echt open voor bijvoorbeeld co-housing: 1 op 5 staat er voor open, bij de 27- tot 30-jarigen daalt dat cijfer naar 15 procent. Waar men wel veel meer voor open staat, zijn passief wonen en energiezuinige maatregelen.

 

Lexicon