Op zoek naar de beste hypothecaire lening

Geschreven door Renaud Chaudoir op 7 januari 2013

Column van Jessie

Na het bezoek bij de promotor, waren we ervan overtuigd dat we ons droomappartement gevonden hadden. Dus moesten we snel op zoek naar een goede hypothecaire lening om het appartement te kunnen financieren.

Naar de bank

Aangezien er in de familie van mijn vriend een bankier is, gingen we uiteraard naar deze bank om te na te gaan welke hypothecaire lening mogelijk was met onze inkomens.

 

De bankier begon op een simpel kladpapiertje een berekening te maken om na te kijken welke leencapaciteit we hadden. Hij vroeg ons netto inkomen, trok daar een bedrag af dat nodig was om van te leven (je leencapaciteit mag maximum 33% van je inkomen bedragen) en vermenigvuldigde de uitkomst met het aantal jaren die we nodig hadden om tot het bedrag te komen dat ons droomappartement kostte.

 

Om het bedrag te bepalen dat we ging lenen, moesten we naast het aankoopbedrag van ons appartement, tevens rekening houden met de BTW, de interesten, de notariskosten, de kosten voor kredietopening, etc. Bovendien hadden we bijna geen eigen inbreng. Ik was net afgestudeerd, dus had bijna geen spaarboekje. Mijn vriend kon van zijn spaargeld wel het voorschot betalen.

 

Eenmaal onze leencapaciteit bepaald was en het te lenen bedrag duidelijk was, konden we kiezen voor een afbetalingstermijn van 20, 25 of 30 jaar. Wij kozen voor de kortst mogelijke afbetalingstermijn van 20 jaar: dan betaal je wel meer per maand, maar je betaalt minder interesten en het appartement zou veel sneller van ons zijn.

 

Aangezien de rentevoeten erg laag waren, was het tenslotte vanzelfsprekend dat we voor een vaste rentevoet zouden kiezen.

Hypothecaire leningen vergelijken

We gingen nog eens langs bij andere banken om echt zeker te zijn dat we de goedkoopste hypothecaire lening gekregen hadden. Al snel werd duidelijk dat dit inderdaad het geval was: bij andere banken lag de rentevoet een stuk hoger. Bovendien hadden we veel meer vertrouwen in mijn schoonfamilie dan in vreemden. Dus legden we onze hypothecaire lening vast bij de bankier waar we het eerst geweest waren en konden we naar de promotor bellen om te zeggen dat we het appartement gingen kopen. Tijd voor champagne!

 

Lexicon