Grasgroene

Pantone maakt kleur van het jaar 2017 bekend

Geschreven door Renaud Chaudoir op 27 februari 2017

Grasgroen 'Greenery' zal het modebeeld bepalen

Hoewel de titel iets minder prestigieus is dan die van ‘Person of the Year’, wordt er toch telkens reikhalzend uitgekeken naar de bekendmaking van Pantones kleur van het jaar. Verwacht wordt dat de wereld zich in 2017 in grasgroen ‘Greenery’ zal hullen.

Grasgroene 'Greenery' is kleur van het jaar 2017

Trendkleur

In 2016 riep kleurcoderingsbedrijf Pantone een combinatie van het lichtblauwe ‘Serenity’ en het roze ‘Rose Quartz’ uit tot ‘Color of the Year’. Prompt werden pastelblauw en zachtroze hipper dan hip.

Ook dit jaar gaat er een trendkleur met de titel aan de haal, al deed ‘Greenery’ of Pantone 15-0343 als kleur van het jaar 2017 wel wat wenkbrauwen fronsen. Toch kun je maar beter wennen aan het idee van grasgroene interieurs en kledij all over the place.

Ontluikende bloemen

Greenery doet denken aan ontluikende bloemen in de lente en wekt het verlangen naar de eerste zonnestralen op. Pantone spreekt dan ook van een echte natuurtint en een symbool van een nieuw begin. Leatrice Eiseman, Executive Director van het Pantone Color Institute verwoordt het zo: “Dit is de kleur van hoop, van verbondenheid met de aarde. In de lente beginnen we aan een nieuwe cyclus, komt er nieuw leven en is er iets om naar uit te kijken.”

Herbronning

Groen is een kleur die al lang symbool staat voor groei en hoop. Na het politiek en sociaal turbulente jaar 2016 is Greenery dan ook een logische volgens Pantone: “We kennen allemaal een groeiend verlangen naar herbronning en een vernieuwde band met de natuur.”

Volgens De Morgen roept de kleur ook herinneringen op aan de tint van middelbare schoolmuren. Groen wordt dan ook vaak gekozen omwille van het rustgevende effect. Toch vraagt journaliste Sophie Vereycken zich in haar artikel af of het vooruitzicht op een volledig grasgroene outfit wel zo aanlokkelijk is. 

Lexicon