Passief bouwen in Brussel

Geschreven door Renaud Chaudoir op 8 augustus 2013

Het duurzame kantoorcomplex “Black Pearl”

In juli 2013 werd de eerste steen gelegd van het kantoorcomplex “Black Pearl”, een passief kantoorgebouw van 11 000 vierkante meter met hoge duurzaamheidsstandaarden. Maar dit project, onder leiding van projectontwikkelaar Immobel, wordt naast ecologisch ook een architecturaal hoogstandje.

Op de hoek van de Montoyerstraat en de Handelsstraat ruimt de voormalige zetel van kredietverzekeraar Euler Hermes plaats voor deze duurzame kantoren. Het complex zal gebouwd worden met vooruitstrevende technologieën. ‘De “Black Pearl” wordt een ‘voorbeeldgebouw’ inzake duurzaamheid’, aldus Immobel.

Passief bouwen: voorbeeldgebouwen in Brussel

Met het project “Voorbeeldgebouwen 2012” wil het Brussels Hoofdstedelijk Gewest projectontwikkelaars aan sporen tot ambitieuze projecten. De ‘Voorbeeldgebouwen’ moeten een voorbeeld zijn op vlak van duurzame bouw en renovatie in Brussel. De projecten worden beoordeeld op basis van energieprestatie en impact op het milieu. Maar ook de architecturale kwaliteit en integratie in de stedelijk omgeving spelen een grote rol..

Duurzame kantoren: Black Pearl

Black Pearl, dat vorig jaar één van de laureaten van de projectoproep ‘Voorbeeldgebouwen’ werd, is een project van duurzame kantoren, gelegen in het hart van de Leopoldwijk in Brussel. Het complex heeft zijn naam te danken aan de zwart granieten-gevelbekleding. Bij Architectenbureau Art & Build, ontwerpbureau van het gebouw, omschrijven ze The Black Pearl als volgt: “De gebogen gevel en de bekleding met zwart graniet moeten de eentonigheid van de sobere Europawijk doorbreken”.

Passiefgebouw Black Pearl

Het kantoorgebouw hoort thuis in de categorie van de passiefgebouwen. Niet enkel hebben de duurzame kantoren een hoge energieprestatie, de eigenschappen van het gebouw zullen ook resulteren in een lager verbruik. Het complex krijgt driedubbele beglazing en een groen dak waar regenwater zal worden verzameld dat gebruikt zal worden voor toiletten, schoonmaak en de planten. In de kelderverdieping komen parkeerplaatsen waarvan meer dan de helft uitgerust worden met laadpalen voor elektrische auto’s. Bovendien zorgen de openingen over de volledige hoogte van het gebouw voor heel wat inkomend daglicht en dus heldere kantoren.

 

Lexicon