Persoonlijke info eigenaars zonnepanelen gelekt

Geschreven door Renaud Chaudoir op 12 december 2012

Certificatenbank van de VREG offline gehaald

Gisterenavond zijn op de site van de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) per vergissing persoonlijke gegevens van eigenaars van zonnepanelen openbaar gemaakt. Ze konden niet alleen hun eigen gegevens bekijken, maar ook die van anderen (inclusief hun rekeningnummers). En nog erger, iedereen kon ze ook aanpassen.

Fout in de programmeercode

De VREG heeft de certificatenbank een tijdje offline gehaald om het euvel te herstellen. Van hacking was overigens geen sprake, volgens de woordvoerder van de VREG. Gisteravond is er een software update doorgevoerd die meer dan waarschijnlijk de problemen heeft veroorzaakt. Er heeft zich een fout in de programmeercode voorgedaan. De energieregulator heeft inmiddels bevestigd dat misbruik opgespoord zal worden en indien nodig zullen er maatregelen genomen worden.

200.000 eigenaars van zonnepalen betrokken 

In het huidige internet-tijdperk en de exponentiële groei en razendsnelle verspreiding van informatie, is privacy een hot issue geworden. De bescherming van persoonlijke data wordt hoe langer hoe belangrijker en bedrijven besteden er dan ook meer en meer aandacht aan. Online security is een topic dat al geruime tijd op het voorplan is getreden. Als persoonlijke gegevens ongewild openbaar worden, gaan de poppen aan het dansen. Zeker in dit geval waarbij er 200.000 gebruikers zijn betrokken.

Premie zonnepanelen uitbetaald via VREG 

Wie in Vlaanderen beslist om zonnepanelen te plaatsen en daarvoor een premie aanvraagt, moet zich registreren op de site van de VREG. Je voert dan niet alleen je persoonlijke gegevens in, maar ook je bankgegevens zodat de premie gestort kan worden. Die varieert van 90 tot 450 euro per zonnepaneel, afhankelijk van het type installatie. De afgelopen jaren heeft het subsidiebeleid van de Vlaamse overheid heel wat mensen ervan overtuigd om in zonnepanelen te investeren. Het is dan ook logisch dat de uitgelekte database zo omvangrijk was.

 

Lexicon