Positieve evoluties in de luxevastgoedmarkt

Positieve evoluties in de luxevastgoedmarkt

Geschreven door Geert Degrande op 3 januari 2016

De markt van het luxevastgoed evolueert gunstig. Factoren zoals de lage rente, de inspanningen van diverse stadsbesturen om in steden een luxegevoel te creëren, het aanbod van verschillende nieuwe projecten, onder meer in topgemeentes zoals Knokke en het feit dat er onder meer ten zuiden van Gent nog altijd flink wat mensen zijn die behoorlijk wat kapitaal veil hebben voor een woning in een feeëriek kader, zorgen voor flink wat beweging in de markt. Dat kunnen we concluderen uit de gesprekken  die we hadden met  Christophe Verstrate en Christophe Minne (Verstraete Woonprojecten), Luc Declercq (EL Architects), Xavier De Ruysscher (Huysewinkel) en Dirk Janssens (Irres).

Gunstig klimaat voor investeerders

De vastgoedmarkt in het algemeen en de markt van het luxevastgoed in het bijzonder spinnen nog altijd garen bij de bijzonder lage rente. “Niet alleen omdat er daardoor toch wat meer mogelijkheden zijn om een aankoop te doen”, zegt Xavier De Ruysscher, “maar zeker ook omdat dit een klimaat is waarin mensen met de nodige financiële middelen permanent alternatieven zoeken voor spaarboekjes die niets meer opbrengen en de belegger zelfs geld kosten en de beurs die, ondanks of juist door de forse koersstijgingen van de jongste tijd, toch behoorlijk wat risico’s inhoudt. En dan komen ze vaak onvermijdelijk bij vastgoed terecht.”  De vraag komt echter niet alleen van investeerders. Ook vanwege mensen die er zelf willen wonen is er veel vraag naar mooi afgewerkte woningen, herenhuizen en appartementen op toplocaties. “Dat is met name het geval in veel centrumsteden, die de jongste jaren toch ook een flinke inspanning hebben gedaan om te investeren in stadsverfraaiing. Een stad als Gent had twintig jaar geleden bijvoorbeeld lang niet dezelfde uitstraling als nu.” Toch gaat die grote vraag niet gepaard met forse prijsstijgingen. “Sinds een aantal jaar zien we een stagnatie van de prijzen. Volgens mij kunnen we dat alleen maar gezond noemen.” Die stagnatie heeft uiteraard voor een deel te maken met een verruiming van het aanbod. Zo spelen nogal wat  ontwikkelaars in op de groeiende vraag en dus mooie projecten aanbieden die perfect inspelen op de vraag.

Positieve evoluties in de luxevastgoedmarkt

Verstraete Woonprojecten realiseert in Knokke nieuwbouwwoningen in verkaveling “Valkenerf”

Eén van de projecten die in die categorie thuishoren is de verkaveling Valkenerf van Verstrate Woonprojecten in Knokke. Vooral de authentieke architectuur en de ongerepte omgeving maken van Valkenerf een exclusief project dat zowel geschikt is als hoofdverblijfplaats, als tweede verblijf of als investering. Christophe Verstraete: “De gezinswoningen in Valkenerf bevatten alle comfort om optimaal te genieten van een exclusief verblijf aan onze kust : ruime living met veel lichtinval, uiterst comfortabel ingerichte keuken, 4 slaapkamers, ruime badkamers, handige berging, een garage en een tuin. Op de zolderverdieping is het bovendien mogelijk nog twee extra kamers, een thuiswerkplek of een hobbyruimte  in te richten.” De nabijgelegen sport- en recreatiemogelijkheden vormen een extra troef, net als het feit dat de verkaveling op wandelafstand van het strand ligt. “Het zijn allemaal factoren die het luxueuze karakter van de verkaveling onderstrepen. Het project maakt trouwens deel uit van de prestigieuze uitbreiding van Knokke, waarbij het accent ligt op groen en openheid. De ganse rand van Valkenerf zal naadloos overlopen in de geplande golfterreinen en de open natuur via wandel- en fietspaden. Er is een “all weather” infrastructuur voor wellness, fitness, watersport...” Christophe Mine wijst erop dat het luxueuze karakter ook tot uiting komt in de unieke afwerking tot in de details. “We kunnen echt wel zeggen dat we met onze “state of the art” afwerking bij de absolute top zitten waardoor een investering in deze woningen levenslang waardevol blijft.  Bij Valkenerf zie je bijvoorbeed. geen storende uitlaten op het dak, alles is verdoken in de elegante schouwkap. De regenwaterafvoeren van koper zijn discreet opgenomen in de architectuur. De verzorgde afwerking geeft een sterk visueel verschil. De straat is aangelegd met kasseien, boordstenen in blauwsteen en details van Carrara marmer. En zo kan ik nog wel even doorgaan…” Christophe Verstraete en Christophe Minne laten niet na ook de verdiensten te benadrukken die EL Architects in dit project heeft gehad. Luc Declercq zegt dat hij hij vertrokken is van de traditionele architectuur van Knokke en de principes van tijdloze schoonheid en royale uitstraling volgde. “De witgeschilderde gevels en de tegelpannen passen bovendien perfect binnen de esthetiek van Het Zoute. Het subtiele gebruik van houten decoratieve elementen verrijken deze vorm van architectuur. Alle nieuwbouwwoningen zullen worden opgetrokken met oerdegelijke materialen die reeds hun efficiëntie bewezen hebben. Met Valkenerf krijgt Knokke er ontegensprekelijk een stukje exclusieve luxe bij.” Die exclusiviteit is trouwens al te bewonderen in een kijkwoning, die op de opendeurdag op woensdag 30 december te bezichtigen zal zijn.

 

Luxe draait ook rond duidelijkheid en rond de juiste sfeer

Exlusiviteit is ook wat vastgoedmakelaar Irres uit Sint-Denijs-Westrem aanbiedt. Het kantoor bestaat nog maar drie jaar, maar zaakvoerder Dirk Janssens kan zich al verheugen op een verkoop van meer dan negentig panden per jaar. Dat heeft volgens hem alles te maken met duidelijke keuzes, transparanties en een goede voorbereiding bij de verkoop. “We hebben gekozen voor de duidelijke niche van vastgoed in gemeenten als Sint-Martens-Latem, Deurle, Afsnee en De Pinte”, zegt hij. “En we zien eigenlijk dat markt kan worden opgesplitst. Enerzijds de woning van w-pakweg 250.000 tot een miljoen euro, die voor sommige mensen natuurlijk ook al erg grote luxe vertegenwoordigen en anderzijds de panden van meer dan een miljoen euro. Voor die laatste loopt de verkoop wat moeilijker omdat sommige eigenaars soms nog te hoge verwachtingen hebben. Dan kan het gebeuren dat een woning zes maanden te koop blijft staan of zelfs langer. En dat is niet goed voor het imago. Net zoals we duidelijke keuzes gemaakt voor de niche waarin we werken, zijn we ook op dit vlak transparant. We willen allen dergelijke luxepanden verkopen als de eigenaars akkoord gaan met onze correcte prijsinschatting. Voor een villa uit de jaren vijftig waaraan heel veel renovatiewerk is, kan je eigenlijk alleen de grondwaarde vragen. Maar als die villa op een oppervlakte staat van pakweg 6.000 vierkante meter spreken we natuurlijk ook over een bedrag van anderhalf miljoen euro.”  Volgens Dirk Janssens blijft er wel degelijk nog vraag naar dergelijke zeer dure panden. Maar gezien de andere rotatiesnelheid in dit segment overweegt hij daarvoor een soort “Irres Gold” op te richten. “De plannen daarvoor zijn nog niet echt concreet, maar we denken er wel over na. De aanpak die we daarvoor zouden hanteren zou wel niet verschillen van de manier waarop we nu te werk gaan voor de huizen in een iets lagere prijscategorie: we werken altijd met een goede voorbereiding die een maand tijd in beslag neemt om ervoor te zorgen dat de woning pico bello en supernetjes getoond kan worden – in de toekomst willen we daarvoor ook met video en met foto’s van Timelabs werken – zodat de verkoopakte meestal al de volgende maand kan worden getekend. Het is onze taak als makelaar om ervoor te zorgen dat de verkoper snel kan verkopen tegen een goede prijs. Daar plooien we ons met ons team elke dag dubbel voor.”

Lexicon