vakantiewoning aan zee

Prijzen vastgoed onder druk

Geschreven door Renaud Chaudoir op 27 september 2015

Vakantiewoningen aan zee worden goedkoper

De prijzen van vastgoed aan de kust gaan in dalende lijn. Vooral de appartementen die dateren uit de jaren zestig – toen de eerste bouwgolf plaatsvond – worden goedkoper. Het gaat om een daling tussen drie en vijf procent, die zes van de negen kustgemeenten treft. Nieuwbouwwoningen volgen de dalende trend niet. Toch maken vastgoedmakelaars zich geen zorgen en spreken ze van een rooskleurig 2015.

vakantiewoning aan zee

Sterk fluctuerende vastgoedprijzen


De prijs van vakantiewoningen aan zee fluctueerde de afgelopen tien jaar sterk. Vooral sinds de financiële crisis van 2008 worden er veel ups en downs genoteerd. Begin 2015 was er sprake van een daling van zo’n zes procent, maar daarna ging het weer de goede richting uit. De makelaars gaan dit jaar dan ook uit van een positief resultaat. 

Ondanks de daling van de prijzen, worden er nog altijd heel wat appartementen aan de kust verkocht. In 2014 waren dat er zelfs meer dan het jaar voordien.      

 

Toplocaties nog altijd populair

Vakantiewoningen aan zee mogen dan wel goedkoper worden, voor de echte toplocaties blijven de prijzen stijgen. Als je een appartement op de dijk met zicht op zee wilt, zul je meer dan waarschijnlijk de vraagprijs moeten bieden. Hoe schaarser het aanbod, hoe hoger de prijs. Veel hangt uiteraard af van het bouwjaar en de staat van het pand.

 

 

Vergrijzing aan de kust zet zich door

Kustgemeentes stellen al een tijdje vast dat meer en meer gepensioneerden de weg naar zee vinden. Ze komen er niet alleen op vakantie, maar kopen er ook vastgoed. Op die manier genieten ze van hun oude dag in een gezonde en aangename omgeving. Die grijze golf heeft een impact op de samenstelling van de bevolking en op het woonbeleid. De gemeenten worden verplicht om extra voorzieningen te treffen en de gezonde sociale mix dreigt in het gedrang te komen.       

Voor vastgoedmakelaars is de vergrijzing geen obstakel. Ze zien het eerder als een opportuniteit.  Vroeger werd de zeedijk alleen in de zomer door toeristen overspoeld. Tegenwoordig is er het hele jaar door leven aan de Belgische kust. 

Lexicon