Registratierechten bij aankoop van een woning verlagen

De Vlaamse regering wil de registratierechten bij aankoop van een woning verlagen

Geschreven door Renaud Chaudoir op 23 december 2014

Een woning aankopen brengt heel wat kosten met zich mee. Je moet namelijk niet alleen de aankoopprijs betalen, je mag ook de registratierechten niet vergeten. Momenteel betaal je in Vlaanderen 10% registratierechten op de aankoopprijs van een woning, maar de Vlaamse regering wil een globale verlaging van dit percentage invoeren. Ontdek wat de verlaging van de registratierechten inhoudt. 

Registratierechten bij aankoop van een woning verlagen

Registratierechten: de huidige regeling

Ben je van plan om een woning aan te kopen? Dan moet je er rekening mee houden dat je ook registratierechten moet betalen op de aankoopprijs. Dat is een belasting die je betaalt voor de registratie van de authentieke akte van de aankoop. Ligt de aankoopprijs van je woning hoger, dan stijgen ook de registratierechten of het schrijfgeld. In elk gewest geldt een ander tarief. Op dit moment bedragen de registratierechten in Vlaanderen 10% van de aankoopprijs. Dit wordt het groot beschrijf genoemd. Koop je daarentegen een bescheiden woning? Dan daalt dit percentage tot 5%, wat een klein beschrijf heet.

Een verlaging van de registratierechten

De Vlaamse regering heeft onlangs bekendgemaakt dat het bereid is om een globaal lager tarief te hanteren. Over welk tarief het gaat en of er een verschil blijft tussen de verschillende gewesten is nog niet geweten. De Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen) vroeg al langer een verlaging van het tarief aan. In België ligt de fiscale druk bij de aankoop van een woning namelijk het hoogst in Europa. In de Europese landen betaalt men gemiddeld 5,3%, terwijl dat in België meer dan het dubbele is. Een verlaging van de registratierechten verlaagt die fiscale druk en maakt betaalbaar wonen opnieuw mogelijk.

 

De verlaging kan ook een vereenvoudiging van de registratierechten met zich meebrengen. Een afschaffing van het klein beschrijf is namelijk mogelijk. Hierdoor verkrijgt de overheid meer inkomsten die daarna gebruikt kunnen worden voor de financiering van de algemene verlaging van het schrijfgeld.

 

De overheid moet echter wel goed nadenken over de gevolgen van de verlaging. Er moet gezorgd worden dat er voor iedereen een win-winsituatie gecreëerd wordt.

 

Lexicon