Renovatiepremie voor historische panden

Geschreven door Renaud Chaudoir op 11 december 2012

Guy Verhofstadt geeft het ‘Waterhuis’ nieuwe bestemming

Guy Verhofstadt heeft altijd veel interesse getoond in vastgoed. Zo heeft hij in Toscane al twee ruïnes gerenoveerd en er fraaie villa’s van gemaakt. Verhofstadt is ook de eigenaar van een historisch beschermd pand in het centrum van Gent dat de moeite loont om eens van naderbij te bekijken. Zijn aankoop deed nogal wat stof opwaaien omdat de renovatiepremie aanzienlijk was.

Pand met opmerkelijke geschiedenis

De binnenkant van het ‘Waterhuis’, de woning die Guy Verhofstadt samen met een aantal bevriende koppels heeft gekocht, dateert uit de vijftiende eeuw. Het huis is gelegen op een steenworp van het Gentse Gravensteen. De zijgevel van het huis grenst aan de Lieve en dateert uit de 17de eeuw. In 1911 is het pand al eens gerestaureerd. Het heeft een opmerkelijk verleden en behoorde toe aan een raadsheer van Karel de Stoute. In 1981 werd deze woning in de Lievestraat geklasseerd als monument

Renovatiepremie loopt hoog op

De aankoopprijs van het ‘Waterhuis’ is niet bekend, maar bedraagt wellicht ettelijke miljoenen. De renovatiepremie is navenant. De verbouwingen kosten ruim 820.000 euro en de staat past hier 327.784 euro bij met een renovatiepremie. De stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen betalen elk 7,5% van de renovatie terwijl de Vlaamse overheid een kwart betaalt. Verhofstadt wil het monument verbouwen tot 3 appartementen. De Gentse schepen voor Monumentenzaken Lieven Decaluwé heeft daarover het volgende gezegd: “Het geld gaat naar de restauratie van het prachtige, gigantische huis en daarbij komt veel kijken. Het verhoogt de belevingswaarde van de stad.” 

Steden behouden historische waarde

Net zoals andere steden, besteedt Gent veel aandacht aan historische gebouwen. Het is cultureel erfgoed dat deel uitmaakt van de geschiedenis van de stad. Renovatiepremies vormen een van de middelen om de gebouwen in goede staat te houden. Uiteraard zijn er voorwaarden aan verbonden. De stad Gent ziet er dan ook streng op toe dat de historische waarde niet verloren gaat. Zo mag er aan de waarde van de prachtige gevels niet getornd worden.

 

Lexicon