Nationaal Wielermuseum in Roeselare. Picture by LimoWreck.

Roeselare

Geschreven door Geert Degrande op 4 december 2017

Rijke geschiedenis en moderne visie gaan hand in hand

Roeselare ligt in het hart van West-Vlaanderen, centraal tussen Brugge en Kortrijk, maar ook niet zover van de kust of van het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen. De stad is dankzij deze locatie een goede uitvalsbasis maar heeft bezoekers en bewoners ook meer te bieden dan over het algemeen wordt gedacht.

De stad is er altijd één geweest van inwoners met een sterke wil en een gezonde handelsgeest en dat hangt er eigenlijk nog altijd een beetje in lucht. Roeselare is dan ook een bruisende stad, met een rijk patrimonium, veel oog voor de noden van de consument van vandaag en een toekomstgerichte visie. Vandaar dat wonen er bijzonder aangenaam is.  

Stad van Rodenbach…. 

Roeselare wordt altijd in één adem genoemd met Rodenbach.  Voor de enen komt dat omwille van het smakelijke eigenzinnige bier met zijn typische eigen karakter dat van de Roeselaarse brouwerij afkomstig is, die nog altijd bezocht kan worden en een kruising is tussen industrieel erfgoed en hedendaags design.

Voor de anderen verwijst Rodenbach dan weer naar Albrecht Rodenbach, die altijd één van de beroemdste Roeselarenaars zal blijven omdat hij in zijn korte leven – hij werd slechts 23 jaar – veel heeft betekend voor de Vlaamse strijd. Het is dan ook normaal dat hij in zijn geboortestad een standbeeld heeft. Het standbeeld werd gebeeldhouwd door de Roeselaarse kunstenaar Jules Lagae onthuld in 1909.

Nationaal Wielermuseum in Roeselare. Picture by LimoWreck.

….van een rijk patrimonium… 

Roeselare heeft ook heel wat historisch interessante gebouwen. De gevel van de Grauwe Zusters bijvoorbeeld is een laatgotische trapgevel uit de 16de eeuw die in de loop der jaren nauwelijks wijzigingen onderging. Nog steeds doet de site dienst als onderwijsinstelling en is het een van de laatste nog door zusters bewoonde kloosters in de stad.

De laatgotische Sint-Michielskerk werd in 1504 voltooid en kreeg twee eeuwen late, nadat de spitstoren het had begeven als gevolg van een storm, een klokvormige toren van 65 meter hoog, waarin zich nu een klokkentorenmuseum bevindt met 47 kleine en 2 grote klokken van de beiaard. De kerk bezit ook één van de grootste orgels van West-Vlaanderen, en een indrukwekkende barokke preekstoel uit 1603.  

…en van oog voor de toekomst 

Roeselare staat ook bekend om zijn handeslgeest, waar het standbeeld van leurder Peegie nog aan herinnert, evenals de haven die er in de 19de eeuw kwam op aandring van de sterke ondernemers van toen. Het rijke patrimonium, de interessante geschiedenis, het stadspark en het filmmuseum zijn maar enkele van de elementen die van Roeselare een bijzonder interessante stad maken, die trouwens ook toekomstgericht denkt zoals blijkt uit de aanwezigheid in de stad van het ARhus. ARhus is hét huis in de stad voor al wie op zoek is naar informatie om levenslang en levensbreed bij te leren.

Naast vertrouwde boeken, tijdschriften, kranten, cd’s, dvd’s, strips en games vinden de bezoekers  er ook digitale databanken, e-boeken en een interessante selectie apps. Voorts is Roeselare terecht trots op zijn unieke doe- en belevingscentrum Joblabo, onderdeel van de Fabriek voor de Toekomst Voeding dat bezoekers veel leert over de agro-voedingssecto, de belangrijkste industriële sector van (West-)Vlaanderen.

Ook de inspanningen die geleverd worden om van Roeselare een echte  kindvriendelijke winkelstad te maken worden door de bewoners sterk geapprecieerd. Roeselare is trouwens al meermaals bekroond als voorbeeld van een stad die op een dynamische manier de handelaars in zijn stad steunt. 

Interessante nieuwbouwprojecten

Al deze troeven zorgen bij een gevarieerd koperspubliek voor aanzienlijke belangstelling om in de Rodenbachstad een vaste stek te vinden. Uit de vele nieuwbouwprojecten citeren we Hof Ter Walle, van vastgoedgroep Dewaele en de Botaniek van de NV Hectaar.

Het eerste project omdat appartementen met 1, 2 en 3 slaapkamers die zich onderscheiden door hun ruimte en kwaliteitsvolle afwerking. Ze bieden de bewoners zicht op het Park van de Walle en anderzijds aan de Spilleboutdreef. Dit alles op wandelafstand van het centrum.

Het tweede omvat dan weer zes éénslaapkamerappartementen in een industrieel gebouw in het hart van Roeselare op wandelafstand van winkelstraten, terrassen en supermarkt.   
  

Lexicon