Sagrada Familia zou in 2026 volledig klaar zijn

Geschreven door Renaud Chaudoir op 24 september 2013

Levenswerk van Gaudi binnen 13 jaar klaar

De Sagrada Familia, de wereldberoemde basiliek in Barcelona zou in 2026 volledig klaar moeten zijn. “Dat moet lukken indien we het huidige bouwtempo behouden”, aldus projectleider Jordi Fauli, de negende architect die zich aan de bouw van het levenswerk van Gaudi waagt. 

De Sagrada Familia

Sagrada Familia betekent letterlijk heilige familie. Het idee voor deze kerk was afkomstig van een boekhandelaar Joseph Maria Bocabella. Aanvankelijk werd architect del Villar aangewezen voor de bouw van de basiliek, maar na een ruzie kreeg Gaudi de opdracht om de bouw van de kerk verder te zetten. Hij maakte van de Sagrada Familia een kerk met een vijfbeukig hoofdschip en een driebeukig dwarsschip.

 

De basiliek is het belangrijkste symbool van het Catalaans modernisme en is nauw verwant aan de jugendstil. De Sagrada Familia wordt gezien als het levenswerk van Gaudi. Het was tevens zijn laatste werk, want na 1914 nam hij geen andere opdrachten meer aan. Aan het einde van zijn leven woonde Gaudi zelfs op de bouwplaats. In 1926 werd Gaudi overreden door een tram en enkele dagen later stierf hij.

 

Gaudi ontwierp naast de Sagrada Familia nog meer karakteristieke bouwwerken in Barcelona, zoals de Casa Batllo en Park Güell.

Bouw in 1882 begonnen

De bouw van de Sagrada Familia startte reeds in 1882 en zou volgens de huidige architect Jordi Fauli in 2026 klaar. In dat jaar is het immers 100 jaar geleden dat Gaudi stierf. Momenteel werkt er een team van 40 mensen aan de bouw van de kerk. Volgens de projectleider is de kerk nu voor 65% klaar. Sinds 2005 staat het gebouw op de werelderfgoedlijst van UNESCO.  De kerk werd tevens al tot basiliek gewijd. Dat gebeurde op 7 november 2010 door paus Benedictus XV.

 

De bouw duurt zo lang, omdat sommige voltooide gedeelten reeds aangetast zijn en gerenoveerd moeten worden. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog lag de bouw bovendien een aantal jaren stil. De snelheid waarmee de bouw vordert, is trouwens grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid giften die bezoekers binnenbrengen. 

 

Lexicon