Samen een loftgebouw kopen

Samen een huis kopen

Geschreven door Renaud Chaudoir op 27 juni 2016

Casestudy: twee bevriende koppels bouwen oude fabriek om tot twee lofts

Soms zie je een pand en weet je gewoon: dit is het, dit gebouw is je droomhuis. Tot je het prijskaartje ziet. Onbetaalbaar … Tom en Kenneth maakten het mee toen hun oog viel op een oude fabriek in Mechelen. Gelukkig schoot een bevriend koppel te hulp en konden ze het gebouw samen kopen en omvormen tot twee ruime lofts.

Samen een loftgebouw kopen

Oplossingen voor de moderne woonuitdaging

woonuitdaging van de eenentwintigste eeuw voor onze maatschappij? Dat is omgaan met een bevolking die almaar groter wordt, terwijl er natuurlijk geen extra bouwgrond bijkomt. De laatste decennia zien we dan ook een heel duidelijke tendens richting kleinere percelen, kleinere woningen en meer appartementen. Ook cohousing is een antwoord op deze crisis.

Samen een huis kopen

Tom en Kenneth waren verliefd geworden op de Malterie Pletsers, een oude fabriek in Mechelen, maar helaas was het gebouw te duur. Gelukkig waren ook Ilse en Jonathan, vrienden van het koppel, geïnteresseerd in de renovatie van het prachtige oude pand. Ze kochten de oude mouterij samen op en richtten er op elke verdieping een chique loft in.

Oude mouterij wordt duowoning

Een duowoning bouwen doe je natuurlijk niet zomaar. “We hebben op voorhand een aantal goeie afspraken gemaakt”, vertelt Ilse, die samen met Tom een architectenbureau heeft. “Het financiële werd geregeld bij de bank en notaris. En we bepaalden ook al wie waar zou wonen.”

Tijdens de renovatiewerken bundelden de koppels hun krachten. De twee lofts lijken in veel opzichten op elkaar. In beide gevallen is gebroken wit de basiskleur en liggen er betonnen gietvloeren. De lofts hebben allebei een patio. De loft van Tom en Kenneth oogt wat strakker, terwijl Ilse en Jonathan voor een vintage toets kozen.

Even binnenkijken? Bekijk de foto’s en ‘virtual tours’.

Bron: Het Laatste Nieuws

Lexicon