Spaarlampen in huis

Geschreven door Renaud Chaudoir op 29 augustus 2012

Energiezuinige verlichting

Elektriciteit besparen is een constante bekommernis voor de meeste gezinnen. De tarieven van de leveranciers gaan alleen maar de hoogte in en het lijkt er niet op dat er een kentering in het vooruitzicht ligt. Met enkel eenvoudige ingrepen kom je al een heel eind. Een van de remedies is spaarlampen in huis halen: je bespaart er elektriciteit mee en het is een milieuvriendelijke manier om je woning van verlichting te voorzien.

Lichtverbruik verlagen

Iedereen is het erover eens dat verlichting tegenwoordig een aanzienlijke hap van onze energiefactuur uitmaakt. Tegenwoordig verlichten we niet alleen ons huis, maar hebben we ook buitenverlichting of zelfs verlichting voor ons zwembad. Het verbruik verlagen is dus de boodschap. En spaarlampen in huis plaatsen is daarvoor een heel efficiënt middel.

Spaarlampen in huis in plaats van gloeilampen

Gloeilampen mogen dan wel goedkoop zijn, het zijn echte energieverslinders. Bovendien wordt zo’n 90 à 95% van de energie in warmte omgezet. Eigenlijk zijn gloeilampen een grote verspilling. Spaarlampen zijn wel duurder in aankoop, maar laat je daardoor niet afschrikken. Omdat ze zo weinig energie verbruiken, renderen ze enorm snel. Een spaarlamp gaat 10 tot 15 keer langer mee dan een gloeilamp en verbruikt 5 keer minder energie voor dezelfde geproduceerde hoeveelheid licht.  

Halogeenlampen zijn energievreters

Ook halogeenlampen zijn ware energieverslinders. Ze maken namelijk gebruik van een transformator omdat ze op een spanning van minder dan 230 volt werken. En die transformator verbruikt voortdurend energie, ook als de lampen niet branden. Ook hier bieden spaarlampen soelaas. Led-verlichting biedt hier een waardig alternatief. Die zijn duurder in aankoop dan halogeen, maar op korte tijd heb je de meerprijs terugverdient. Bovendien gaan ze langer mee. Hier geldt dus ook dat spaarlampen in huis plaatsen een dubbel voordeel biedt.

Eenvoudig energie besparen 

Besparen doe je verder door een aantal eenvoudige tips in acht te nemen. Om te beginnen: vergeet het licht niet te doven en beperk het aantal lichtpunten door ze op de juiste plaats te voorzien. Je kan een timer of een lichtsensor installeren zodat lampen niet onnodig blijven branden (ideaal voor buitenverlichting). Muren en plafonds in lichte kleuren verspreiden licht op een efficiënte manier. Overdrijf niet met het aan- en uitschakelen want je lampen gaan dan minder lang mee. Tot slot kan je in de tuin lampen op zonne-energie gebruiken: gratis en ecologisch!     

Lexicon