Tips voor energiebesparing

Geschreven door Renaud Chaudoir op 5 september 2012

Hou je energiefactuur onder controle

Als je een huis koopt, moet je op heel wat dingen letten. Een van de voornaamste aandachtspunten is het energieverbruik van een woning. Een aantal vragen die je je moet stellen: Welke installaties worden er gebruikt voor de verwarming en warm water? Is het huis voldoende geïsoleerd? Hebben de ramen en deuren dubbele beglazing? Met de stijgende energieprijzen verdient energie besparen meer dan je aandacht. Niet alleen het milieu vaart er wel bij, je zal het ook voelen in je portemonnee.

Starten met een energie-audit

Om een duidelijk beeld te krijgen van de ‘energetische’ kwaliteit van je woning, is het een goed idee om een energie-audit te laten uitvoeren. Die wordt door een erkende energiedeskundige gedaan en geeft een duidelijk beeld van hoe je huis scoort op het gebied van energieverbruik. Je krijgt bovendien  praktische energieadviezen op maat die je een heel eind op weg helpen en de cijfers op je energiefactuur aanzienlijk doen dalen. Je kan online een energie-audit aanvragen. Verder doe je er goed aan om zorgvuldig je energieleverancier te kiezen. Op de site van e VREG (Vlaamse Regulator van de Elekticiteits- en Gasmarkt) kan je de verschillende leveranciers vergelijken.

Groene energie: een aanrader

Groene energie is meer dan ooit aan de orde. De zon is een eindeloze en de meest propere energiebron. Er bestaan heel wat ‘mogelijkheden’ om zonne-energie in huis te halen: zonnepanelen, warmtepompen, zonnecollectoren,… Het vergt een investering bij de aankoop, maar op termijn verdien je die dubbel en dik terug. Je doet niet alleen aan energiebesparing, maar kiest ook voor een milieuvriendelijke energie-oplossing die het klimaat ten goede komt.

Isoleren is een noodzaak

Een goed geïsoleerd huis is tegenwoordig een absolute must. Nieuwe huizen moeten sowieso voldoen aan een aantal strenge criteria, maar bij oude huizen laat de isolatiewaarde dikwijls te wensen over. Het is dus een noodzaak om daar de nodige aandacht aan te besteden om energie te besparen. Een van de voornaamste middelen om dat te doen is je ramen en deuren isoleren. Met name hoogrendementsbeglazing (dubbel glas) levert meer dan behoorlijke energieprestaties. Tijdens de winter houdt het de warmte binnen en tijdens de zomer doet het net het omgekeerde. Bovendien krijg je er premies voor en is de investering fiscaal aftrekbaar. 

Lexicon