Toekomstig Olympisch stadion ontworpen door Zaha Hadid

Geschreven door Renaud Chaudoir op 10 september 2013

Olympische Spelen 2020 Tokio in stadion van Zaha Hadid

Afgelopen zaterdag werd door Jacques Rogge bekendgemaakt dat de Olympische Spelen in 2020 zullen plaatsvinden in Tokio. De Japanse hoofdstad kreeg tijdens het IOC-congres in Buenos Aires de voorkeur boven Istanbul en Madrid. Dat betekent dat het nationaal stadion van Japan, gebouwd door Zaha Hadid, nu bekroond wordt tot Olympisch stadion.

Zaha Hadid

Zaha Hadid werd op 31 oktober 1950 geboren in Bagdad. Deze Britse architecte van Iraakse afkomst studeerde wiskunde aan de Amerikaanse universiteit in Beiroet, waarna ze architectuur studeerde aan de Architectural Association in Londen. In 1980 begon ze haar eigen architectenbureau.

 

De architectuurstijl van Zaha Hadid kenmerkt zich door een sensueel lijnenspel en een deconstructivistische stijl. In 2004 won ze als eerste vrouw de Pritzker prijs voor architectuur. De architecte ontwierp het Havenhuis in Antwerpen en werkte mee aan het MAXXI museum in Rome en het Guangzhou Opera House

Olympisch stadion Tokio 2020

In november 2012 werd bekendgemaakt dat Zaha Hadid de prijsvraag voor het nationaal stadion van Japan in Tokio had gewonnen. Nu zeker is dat de Olympische Spelen van 2020 in Tokio georganiseerd zullen worden, zal het nationaal stadion van Zaha Hadid dus een Olympisch stadion worden. Het stadion zal een grote rol spelen tijdens de Olympische Spelen van 2020, maar moet rond 2018 klaar zijn. In 2019 zal het stadion namelijk gebruikt worden voor het WK Rugby.

 

Het nieuwe stadion moet op architectonisch vlak een echt pareltje worden en staat symbool voor de wedergeboorte. Het huidige stadion werd immers gebouwd voor de Olympische Spelen van 1964 en vertolkt de geboorte van de moderne Japanse architectuur.

Aquatic Center

Ook tijdens de Olympische Zomerspelen van 2012, in Londen, stond Zaha Hadid reeds centraal. Het Aquatic Center, het zwembad van Zomerspelen, is eveneens van haar hand en was de blikvanger van de Spelen.