MIPIM Awards vastgoed

Twee Belgische projecten winnen ‘oscars van vastgoed’

Geschreven door Renaud Chaudoir op 5 mei 2016

MIPIM Awards belonen meest geslaagde vastgoedprojecten

Elk jaar verzamelen vastgoedprofessionals gedurende vier dagen in het Zuid-Franse Cannes, waar ‘le marché international des professionels de l’immobilier’ – beter bekend als MIPIM – plaatsvindt. Tijdens het evenement reikt een jury de MIPIM Awards uit, prestigieuze prijzen voor de meest geslaagde vastgoedontwikkelingen. In 2016 bekroont de jury twee Belgische projecten.

MIPIM Awards vastgoed

Ecologisch meest vernieuwend project

Twaalf prijzen waren er dit jaar. Twee daarvan werden op 17 maart uitgereikt aan topprojecten in ons land. In de categorie ‘Best innovative green building’ won het project Treurenberg in Brussel. Treurenberg is een nieuw kantoorgebouw ontworpen door ASSAR, een Brussels architectenteam dat niet aan z’n proefstuk toe is, maar in totaal al zeven MIPIM Awards binnenhaalde. Daarmee is ASSAR het meest succesvolle bureau in de geschiedenis van deze prestigieuze prijzen.

Het kantoorgebouw, dat bestaat uit een atrium met daarrond negen verdiepingen kantoren, wist de jury te overtuigen door de uitzonderlijke duurzaamheid van het ontwerp. Treurenberg kan een ‘excellente’ BREEAM-beoordeling voorleggen en is het eerste ‘net-zero energy’ kantoorgebouw in Brussel. Maar er is niet alleen aan de duurzaamheid gedacht. Ook de beleving in het gebouw is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Op het dak is een groot dakterras met een fantastisch uitzicht over de stad. Het atrium middenin het gebouw vangt bovenaan veel daglicht, waardoor elk kantoor in het gebouw baadt in zacht daglicht.

Beste toekomstig project

De andere categorie waarin België de prijs wegkaapte, is beste toekomstige project voor het Luikse project Paradis Expres. In de buurt van het station van Luik-Guillemins zal een ecologische wijk van zo’n 35.000 vierkante meter verschijnen. In Paradis Expres zal plaats zijn voor zowel woningen als kantoren en winkels. Het project grenst aan de Tour Paradis, die al in 2014 werd opgeleverd en nu het hoogste bouwwerk van Wallonië is.

De jury: “Deze nieuwe ecologische buurt legt de verbinding tussen het spoorwegstation en de Maas en zal het stadscentrum doen heropleven.” De MIPIM-jury looft ook de samenwerking tussen overheden en vastgoedontwikkelaars voor dit project.

Lexicon