Ronse, picture by Saber68.

Vastgoed in de Vlaamse Ardennen

Geschreven door Geert Degrande op 19 september 2019

Sterke troeven Vlaamse Ardennen blijven kopers aanspreken

In ons land zijn er wellicht weinig mensen die nooit eens een mooie wandel- of fietstocht door de pittoreske dorpjes van de Vlaamse Ardennen hebben gemaakt en die daarbij niet gedacht hebben hoe heerlijk rustig het er wonen is. Dat landelijke woningen in die regio in trek blijven, is dan ook niet verwonderlijk. Maar ook voor nieuwbouwprojecten in de dorpskernen en de steden zijn er heel wat gegadigden. Dat bevestigen ook Marnix Rigo (Infinimo), Jean-Marc Vandersmissen (Oryx Projects) en Lesley De Ville (Agence De Ville).

Ronse, picture by Saber68.Vraag blijft groter dan aanbod

Dat er ook in ons land omwille van diverse grote maatschappelijke ontwikkelingen zoals de vergrijzing van de bevolking, de bezorgdheid om het klimaat en de mobiliteit en de opgang van de circulaire economie een trend is om vaker in steden te gaan wonen, belet niet dat ook heel veel mensen op zoek blijven gaan naar een woning die hen rust en stilte garandeert. “In ons aanbod  in de regio zat een gedeeltelijk gerenoveerd hoevetje”, zegt Lesley De Ville.

Afgelopen weekend hadden wij er een eerste bezoekdag en we mochten er 37 kandidaat-kopers verwelkomen. We ontvingen verschillende biedingen en konden de hoeve verkopen tegen een hogere prijs dan de vraagprijs. Maar daarnaast verkochten we vorig weekend ook nog twee andere woningen op de eerste kijkdag. Woongelegenheid in de rustige dorpen van de Vlaamse Ardennen blijft dan ook zeer gegeerd. De vraag blijft groter dan het aanbod en dat betekent dat panden bij een correcte prijszetting, ook al ligt die prijs in het hoogste gedeelte van de vork, bijzonder snel van de hand gaan. Ik heb de indruk dat ook renovatie opnieuw in de lift zit. Na een periode waarin kopers vooral uit waren op afgewerkte woningen, zie ik opnieuw vaker een publiek dat zelf de handen uit de mouwen wil steken of via een in de tijd gespreide renovatie een eigen thuis kan maken die perfect overeenstemt met de eigen wensen en persoonlijkheid. Rustig kunnen wonen blijft veel mensen aanspreken en op dat vlak hebben de Vlaamse Ardennen toch wel een bevoorrechte positie in het vastgoedlandschap. Die rust is overigens niet enkel te vinden in alleenstaande woningen op het platteland maar ook in dorpskernen, zoals die van een gemeente als Lierde. Voor het project Il Design II, bijvoorbeeld, waarvoor wij pas de bouwvergunning hebben gekregen, hebben wij al meteen twee van de zes appartementen op plan verkocht. Ik zie dat veel mensen die altijd op de buiten gewoond hebben bij het ouder worden, vooral mikken op het comfort om alle boodschappen te voet of met de fiets te kunnen doen, terwijl ze toch ook het hen zo vertrouwde rustige wonen niet moeten opgeven. Ik verwacht dat de trend met veel belangstelling voor mooi afgewerkte nieuwbouwappartementen in de rustige dorpen van de Vlaamse Ardennen zal blijven aanhouden.”

De tijd van ondoordachte projecten is voorbij

Jean-Marc Vandersmissen wijst erop dat het een gezonde evolutie is dat steeds meer actoren uit de vastgoedwereld inderdaad inspelen op grote maatschappelijke ontwikkelingen.

De tijd van aanmodderen en zomaar wat proberen is voorbij. In het verleden zijn nogal wat projecten eigenlijk veel te ondoordacht aangepakt. Ontwikkelaars hielden te weinig rekening met wat op financieel en bouwkundig vlak allemaal komt kijken bij grote projecten. In de grote steden is men, gedwongen door het feit dat men met heel wat parameters rekening moet houden, eigenlijk het eerst diepgaand beginnen nadenken over hoe we moeten bouwen voor de toekomstige generaties. De ervaring die wij als ontwikkelaar met onder meer de Tondeliersite in Gent hebben opgedaan, willen we nu ook transponeren naar andere kleinere steden, want uiteindelijk is de problematiek rond bijvoorbeeld mobiliteit en groen overal dezelfde. Vandaar dat wij in Ronse ook het project La Peregrina hebben aangepakt, waar we onze ervaring en know-how volop gaan toepassen. La Peregrina is een elegant en modern nieuwbouwproject met 24 assistentiewoningen en met een polyvalente ruimte en een ontmoetingsruimte in de mooie tuin van de voormalige Villa Vangrootenbruel in de Oswald Ponettestraat. Kenmerkend is dat wij bij alle aspecten van dat project de eindgebruiker centraal plaatsen. Daarom werken wij voor de assistentiewoningen van La Peregrina op het vlak van de zorgverlening ook samen met de CM. Een op alle vlakken professionele aanpak staat centraal in onze strategie. In het verleden zijn ontwikkelaars volgens mij te vaak bezig geweest met het overtuigen van investeerders en het beloven van rendementen, die vaak uiteindelijk moeilijk haalbaar bleken. Maar zowel voor residentiële woningen als voor assistentiewoningen geldt dat wie er zijn intrek neemt er een echte thuis moet vinden en er zich gelukkig moet voelen. Dat is in de Vlaamse Ardennen niet anders dan elders. In ieder geval zijn wij er vast van overtuigd dat een stad als Ronse, met zijn rijke industriële verleden en de panden die daar nog de stille getuige van zijn, enorme mogelijkheden biedt om toekomstgerichte bouw- en woonprojecten op te zetten, die ook heel wat kandidaat-kopers zullen overtuigen. In La Peregrina organiseren wij trouwens op 5 oktober en 15 november opendeurdagen. Bezoekers zullen er kennis kunnen maken met onze originele en professionele aanpak en kijk op wonen in de toekomst.”   

Ook kopers van buiten de regio raken overtuigd 

Ook Marnix Rigo bevestigt dat de aantrekkingskracht van de Vlaamse Ardennen twee polen heeft. Zowel voor de landelijk gelegen panden als voor de nieuwbouwprojecten in de dorps- en stadskernen zijn er veel gegadigden.

Wij stellen alleszins zowel een aanzienlijke toename vast van de vraag naar hoevegebouwen met een grote perceeloppervlakte als van de vraag van actieve senioren en starters die graag in het centrum van steden als Oudenaarde of Ronse gaan wonen. Ik heb geen idee of dat ook te maken heeft met het feit dat de regionale autoriteiten en stadsbesturen ook fors ingezet hebben op het fiets- en biertoerisme. Of vastgoed in de Vlaamse Ardennen op die manier op extra belangstelling kan rekenen van mensen uit andere regio’s, weet ik dus niet. Maar ik stel wel vast dat drie van de vijf woningen van één van onze projecten - in Brakel in de Twaalfbunderstraat - al op plan zijn verkocht aan kopers die allemaal afkomstig zijn van buiten de regio. Het landelijke karakter van deze locatie waar bewoners in alle rust kunnen genieten van alle comfort in de energiezuinige woningen met zonnepalen en de goed doordachte indeling die veel comfort garandeert, spreken de mensen duidelijk aan.”

De commentaren van onze gesprekspartners geven alvast duidelijk aan dat de komende maanden geen rem zal worden gezet op de sterke vastgoeddynamiek in de Vlaamse Ardennen.

Lexicon