vastgoed in Spanje

Vastgoed in Spanje

Geschreven door Renaud Chaudoir op 4 januari 2016

2015 was uitzonderlijk goed jaar op vastgoedmarkt

Voorlopige cijfers geven aan dat 2015 een topjaar was op de Spaanse vastgoedmarkt. Nooit kochten meer buitenlanders een ‘casa’ in het zonnige Spanje. En dat terwijl de prijzen voor vastgoed in Spanje al lang niet meer zo laag zijn als ze vroeger waren …

vastgoed in Spanje

Spaanse regering probeert de ‘brío’ erin te houden

De conservatieve regering van Mariano Rajoy doet er alles aan om buitenlandse investeringen in Spaanse woningen en appartementen aan te moedigen. Ook de financiële sector en de vastgoedsector proberen de positieve trend in leven te houden. Dit zijn enkele maatregelen die deze actoren hebben genomen om de verwachte ‘slump’ in de vastgoedmarkt tegen te gaan:

Lagere meerwaardebelasting

Vanaf 2016 moeten buitenlanders minder meerwaardebelasting afdragen aan de Spaanse staatskas voor de verkoop van hun (recente) vastgoedinvestering. Terwijl dat in 2014 nog 21 procent was, is dat vanaf januari 2016 ‘nog maar’ 19 procent. Een subtiel verschil.

Soepele banken

De banken op het Iberische schiereiland zijn de laatste jaren beduidend soepeler geworden ten opzichte van buitenlanders. Ze verstrekken makkelijker krediet aan buitenlandse kopers. We zien dan ook dat dubbel zo veel Belgen ervoor kiezen om de hypothecaire lening voor hun Spaanse casa in Spanje af te sluiten, en niet langer in België.

Daarnaast lanceren banken en projectontwikkelaars nieuwe koopformules om investeerders aan te trekken. Een daarvan is de groepsaankoop voor een Spaans buitenverblijf, tegen een interessant kortingstarief.

Consumentenbescherming

Nog te vaak blijken immobiliënkantoren in Spanje illegaal te werk te gaan. De vastgoedsector is gelukkig zelf vragende partij voor betere consumentenbescherming. De vraag vanuit de sector om strengere regels wordt gezien als een positief teken voor buitenlandse investeerders.

Lexicon