Vastgoed kopen in 2014: dit moet je zeker weten!

Geschreven door Renaud Chaudoir op 23 april 2014

De belangrijkste financiële beslissing van je leven

Vastgoed kopen is wellicht de belangrijkste financiële beslissing in een mensenleven. Is 2014 een goed jaar om te investeren in een huis of appartement of doe je er goed aan nog even te wachten? Wij staan je alvast bij met waardevol advies.

Vastgoed kopen kost geld. Véél geld. De woningprijzen in België zijn al jaren aan het stijgen en het ziet er niet naar uit dat daar vlug een einde aan zal komen. Wil dat zeggen dat je beter wacht met kopen? Nee, want dan ben je over tien jaar misschien nog steeds aan het wachten. De waarheid is dat niemand kan voorspellen wanneer de vastgoedmarkt in elkaar zal storten. Áls dat al gebeurt.

Lenen wordt steeds moeilijker

Konden je ouders vroeger nog relatief eenvoudig een hypothecaire lening afsluiten, voor jou is dat al een pak moeilijker en, wie weet, voor je kinderen wordt het bijna onmogelijk. De banken zijn, na de bankencrisis, een pak minder vrijgevig geworden met hypothecaire kredieten. Ook in 2014 lijkt daar géén verandering in te komen aangezien de Nationale Bank, die toezicht houdt op de financiële instellingen in ons land, hen heeft aangespoord voorzichtig om te springen met woningleningen.

Vastgoed wordt almaar duurder

Lenen wordt er dus niet eenvoudiger op en ook aan de stijging van de vastgoedprijzen zelf lijkt maar geen einde te komen. Veel heeft te maken met schaarste, en dan vooral in en rond de steden. Het is dus een kwestie van vraag en aanbod: steeds meer mensen willen in de stad gaan wonen, maar omdat alles volgebouwd is, wordt het aanbod steeds beperkter. Het gevolg is een stijgende prijs.

Vastgoed kopen toch géén slecht idee!

Heel rooskleurig ziet de toekomst er dus niet uit. Toch willen al die onheilspellende berichten niet zeggen dat investeren in vastgoed een verloren zaak is. Integendeel! Wie een woning nodig heeft, moet er één kopen. Punt. Speculeren op een prijsdaling die er misschien nooit komt is geen optie. We raden je echter wel aan om je niet overmatig in de schulden te steken. Liever een iets bescheidenere woning, maar een comfortabel leven, dan wonen in een kasteel terwijl je constant op je centen moet zien.

 

Lexicon