Vastgoed trends 2015: een vooruitblik

Vastgoed trends 2015: een vooruitblik

Geschreven door Renaud Chaudoir op 2 juni 2015

Het is goed gesteld met de vastgoedmarkt

De hervorming van de woonbonus, de rente die historisch laag staat, de vastgoedprijzen die stijgen: de vastgoedmarkt is constant in beweging. Welke gevolgen heeft dat op de vastgoedmarkt, hoe ziet 2015 eruit voor de vastgoedsector en welke trends zijn er? Is ons vastgoed overgewaardeerd en wat gebeurt er wanneer de rente terug gaat stijgen? We zetten het allemaal even op een rijtje!

Vastgoed trends 2015: een vooruitblik

Woonbonus en lage rente: een terugblik op 2014

We werden er de afgelopen maanden mee om de oren geslagen: de woonbonus is hervormd, waardoor je sinds 1 januari van dit jaar een lager belastingvoordeel krijgt op je lening. De gevolgen laten zich raden: in het laatste kwartaal van 2014 zien we een enorme piek in het aantal verkoopovereenkomsten. Tal van kandidaat-kopers haastten zich om hun aankoop nog snel rond te krijgen, zodat ze nog konden profiteren van het oude systeem. Vergelijken we jaar-op-jaar met 2013, dan was oktober een absolute recordmaand met een stijging in het aantal overeenkomsten van maar liefst 25,2 procent. Over heel 2014 steeg de vastgoedactiviteit met 5 procent ten opzichte van 2013.

 

Naast de hervorming van de woonbonus hield ook de lage rente de woonsector in zijn ban. Door de lage rente was het voor veel gezinnen meer dan de moeite waard om hun lening te laten herfinancieren. We zagen dan ook een grote herfinancieringsgolf op het einde van 2014 en begin 2015. De komende maanden zal de rente laag blijven, waardoor de interesse in herfinancieringen hoger zal blijven dan gemiddeld.

Wat brengt 2015 voor de vastgoedmarkt?

De economie groeit weer en de rente staat nog steeds laag. Het gevolg daarvan is dat de negatieve impact van de hervorming van de woonbonus volledig teniet gedaan is. Het consumentenvertrouwen is aan de beterhand, waardoor de vastgoedprijzen in 2015 waarschijnlijk goed zullen standhouden.

 

Uit onderzoek blijkt trouwens dat die prijzen het Belgische vastgoed niet overwaarderen. In tegenstelling tot veel andere landen was er in België geen langdurige daling van de vastgoedprijzen, waardoor er sprake was van een zogenaamde overwaardering tot wel 60 procent. Houden we echter rekening met alle factoren, zoals de oppervlakte van de huizen, het prijsopdrijvend effect van de woonbonus en het vermogen van de Belgen; dan is er volgens de Nationale Bank een overwaardering van slechts 3,2 procent.

Kijken we wat verder in de toekomst naar 2016, dan verwacht men in de eurozone een restrictiever monetair beleid van de ECB waardoor de rente mogelijk opnieuw gaat stijgen. De nominale woningprijzen zullen daardoor mogelijk dalen in die periode.

Lexicon