Vastgoedmakelaars krijgen lijst met terreurverdachten

Vastgoedmakelaars krijgen lijst met terreurverdachten

Geschreven door Renaud Chaudoir op 14 april 2017

Zwarte lijst moet verkoop vastgoed vermijden

Vijftig namen prijken er binnenkort op een lijst met terreurverdachten. Deze lijst wordt nu ook overgemaakt aan alle Belgische vastgoedkantoren. De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken wil verhinderen dat jihadisten huizen verkopen om financiële middelen te vergaren. Uit het verleden is gebleken dat de aanslagen in Brussel werden gefinancierd met geld dat vanuit Syrië werd overgeschreven op een Britse rekening. En dat verdachten zich schuilhielden in maar liefst zes safe houses in ons land. 

Vastgoedmakelaars krijgen lijst met terreurverdachten

Waarom een zwarte lijst voor vastgoedmakelaars?

De lijst met terreurverdachten bevat namen van mensen die betrokken zijn bij terroristische daden in Syrië, Irak en daarbuiten. Door hun namen aan verschillende instanties door te geven, wil de overheid vermijden dat de verdachten grote sommen geld kunnen sprokkelen  om aanslagen te bekostigen. Daarom wordt ook de verkoop van huizen aan banden gelegd.

Wat houdt dit concreet in voor een vastgoedkantoor?

Iedere drie maanden krijgt het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars een bijgewerkte lijst die naar alle leden wordt gestuurd.

  • Momenteel staan er 36 verdachten op de lijst, maar die wordt binnenkort uitgebreid naar 50.
  • Bij elke verkoop van een huis moet de makelaar controleren of de identiteit van de koper of verkoper niet overeenkomt met gegevens op de lijst.
  • De vastgoedmakelaar noteert het best zo veel mogelijk gegevens: waar wordt er afgesproken, in welk pand is er interesse, hoe vaak is er afgesproken, alle contactgegevens, enzovoort.
  • Mocht de makelaar het vermoeden hebben dat hij met een verdacht persoon te maken heeft, dan contacteert hij best zo snel mogelijk de veiligheidsdiensten. Ook hier is het belangrijk om zo veel mogelijk informatie over de klant te verzamelen.

Met deze maatregel wil de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken vermijden dat er grote sommen geld vrijkomen voor jihadisten. De bankrekeningen van alle verdachten op de lijst worden bevroren. Ze zullen geen geld meer kunnen overschrijven of afhalen. Een huis kopen, verkopen of huren is niet meer mogelijk. Behalve vastgoedmakelaars ontvangen ook notarissen de lijst. 

Lexicon