Vastgoedmarkt in België stabiel? Zicht op Brugge stad

Vastgoedmarkt in België stabiel?

Geschreven door Renaud Chaudoir op 21 januari 2015

Lage rente ondersteunt vastgoedmarkt, maar wat in 2015?

Momenteel is de vastgoedmarkt in België redelijk stabiel. Dit komt voornamelijk door de lage rentevoet die momenteel gehanteerd wordt. Maar blijft de vastgoedmarkt ook in 2015 nog stabiel? Want de Belgische markt is zeer gevoelig voor een rentestijging. We zetten de tendensen voor het komende jaar op een rij. 

Vastgoedmarkt in België stabiel? Zicht op Brugge stad

Vastgoedmarkt in België: kopen aantrekkelijker dan huren

De lage hypotheekrente op een woonlening maakt het in de eerste plaats aantrekkelijker om een woning te kopen, dan te huren. Daarnaast stijgt hierdoor ook de ontleencapaciteit van de kopers. Hierdoor wordt het voor heel wat mensen wél mogelijk om een woning te kopen. Dat is niet de enige reden die in kaart gebracht mag worden. Ook het feit dat de bevolking blijft groeien en de gezinnen steeds kleiner worden - door scheiding, vergrijzing etc. - doet de prijs van de huizen vandaag aanhouden.

Wat gebeurt er met vastgoed in 2015?

Daar tegenover staat de beperking van de woonbonus in 2015. Wat gaat dit teweeg brengen op de vastgoedmarkt? Er wordt geschat dat deze beperking de maandelijkse afbetaling van de hypotheeklening gemiddeld met 80 euro duurder zal maken. Dit zal eveneens een prijscorrectie op de markt met zich meebrengen.

 

Daarnaast hadden we tot op heden weinig hinder van de crisis. Voornamelijk omdat de regering Di Rupo geen zware besparingsmaatregelen nam. Als de nieuwe regering wél straf ingrijpt, zal de koopkracht verwacht worden te dalen. Dit zal eveneens een negatief effect hebben op de prijzen van woningen.

Stagnatie van de vastgoedmarkt mogelijk?

Begin 2015 werd de woonbonus vermindert, dit heeft sowieso vat op de woningmarkt. Voorlopig vertaalt dit zich in een minder sterke stijging van de vastgoedprijzen. Door de gigantische piek eind 2014, zien we nu een stagnatie van de prijzen en een eerder afwachtende houding van de kopers. Dit wil echter niet zeggen dat de prijzen zullen dalen, het lijkt er eerder op dat ze bevroren zijn in afwachting van de beslissingen van de regering. 

 

Lexicon