Vastgoedprijzen blijven lichtjes stijgen

Geschreven door Renaud Chaudoir op 14 december 2012

Belgisch vastgoed nog steeds een interessante investering

Ondanks de economische crisis blijft de Belgische vastgoedmarkt het goed doen. De vastgoedprijzen blijven lichtjes stijgen en ook het hoge aantal transacties wijst op een gezonde immo markt, waardoor investeren in Belgisch vastgoed nog steeds meer dan de moeite waard is.

Stijgende huizen- en appartementenprijzen

De gemiddelde huizenprijzen stegen in het derde kwartaal van dit jaar met 1,7%. Een woning kost nu gemiddeld 232.468 euro. De prijzen voor appartementen bleven daarentegen redelijk stabiel en kenden een stijging van slechts 0,5% van 198.782 euro naar 199.682 euro.

Enkel in Brussel een daling merkbaar

Als we de vastgoedprijzen in de verschillende regio’s nader bekijken, valt het op dat de huizen prijzen in Wallonië het sterkst gestegen zijn en zo’n 3% duurder werden. Voor een huis in Wallonië betaal je nu gemiddeld 176.229 euro, in plaats van 171.179 euro. Woningen in Vlaanderen blijven wel een stuk duurder, en ook daar was er nog een stijging van 1,8% merkbaar. Je betaalt in Vlaanderen nu gemiddeld 251.151 euro voor een woning, ten opzichte van 246.711 in de eerste helft van 2012. Vooral de woning in Vlaams-Brabant zijn erg duur, maar daar stabiliseert de vastgoedprijs zich rond 280.000 euro. West-Vlaanderen kende met een stijging van 8% de sterkste stijging van de vastgoedprijzen.

 

Enkel in Brussel werd vastgoed goedkoper en was er een daling merkbaar met 5,3%, die de stijging met 7,9% van vorig kwartaal compenseert. Daardoor betaal je voor een huis in Brussel nu gemiddeld 399.662 euro.

Wat zijn de voorspellingen voor het einde van 2012?

De stijgende vastgoedprijzen samen met het hoge aantal transacties wijst op een vastgoedmarkt die weinig last ondervindt van de economische crisis. Mede door de nog steeds dalende hypothecaire rente is investeren in vastgoed nog steeds erg interessant.

 

Voor de voorspellingen omtrent de vastgoedprijzen van eind 2012 doet september echter vrezen voor een lichte verzwakking of stabilisering van de Belgische immo markt. In de maand september werden er namelijk 42,5% minder hypothecaire leningen aangevraagd dan in september 2011. Ook het bedrag waarvoor geleend werd daalde ten opzichte van vorig jaar. Wat echter wel gezegd dient te worden is dat 2011 een topjaar was voor kredietverleners dankzij de maatregelen ten gunste van energiebesparende investeringen.

 

Lexicon