Vastgoedtrends: een huis kopen of verkopen?

Geschreven door Renaud Chaudoir op 13 november 2013

De belangrijkste criteria op een rijtje

De woningprijzen blijven in België aan de hoge kant. Zullen die prijzen blijven stijgen, of gaan ze binnenkort toch opnieuw de diepte in? En is het momenteel een goed moment om je woning te kopen of te verkopen? Wie zijn villa wil inruilen voor een kleiner appartement, kan wel eens een flinke financiële kater oplopen.

Je woning verkopen?

De prijzen op de woningmarkt zijn momenteel relatief hoog, en wie 10 of 20 jaar geleden een woning kocht, kan die vandaag waarschijnlijk met een behoorlijke winst verkopen. Een uitzondering hierop zijn villa’s gebouwd in de jaren zestig tot tachtig, die momenteel niet goed in de markt liggen: de tuin is te groot, de inrichting is gedateerd en de energieprestaties zijn slecht. Heb je daarentegen een iets modernere woning, die niet te veel energie verbruikt? Dan kan je ze waarschijnlijk aan een mooie meerprijs verkopen.

 

Wat doe je als je woning is verkocht? Wanneer je een andere woning of een appartement moet kopen, dan kan je wel eens een behoorlijke financiële kater oplopen. Je moet dan rekening houden met de gestegen woningprijzen. Wie vandaag zijn villa verkoopt, zal met dat geld niet altijd toekomen om een appartement te kopen. De gemiddelde prijs voor een appartement is tijdens de afgelopen jaren immers gestegen.

Een woning kopen of bouwen?

De hoge woningprijzen doen je misschien vermoeden dat het momenteel niet ideaal is om te kopen of te bouwen. De rente die je betaalt op een hypotheeklening stond nog nooit zo laag, en dat maakt de financiering van je woning wel aantrekkelijk. Bovendien ondersteunt de overheid de aankoop van een eigen woning via fiscale weg, en is de evolutie van de woningprijzen in de toekomst erg moeilijk te voorspellen.

Hoe gaan de woningprijzen evolueren?

Hoe de woningprijzen in de komende jaren zullen evolueren, is erg moeilijk te voorspellen. Er zijn immers tal van factoren die een rol spelen. Verwacht wordt dat de vastgoedprijzen stabiel zullen blijven, zoals ze dat ook in 2013 hebben gedaan.

 

Lexicon