vastgoedtrends 2014

De vastgoedtrends van 2014: een overzicht

Geschreven door Renaud Chaudoir op 21 oktober 2014

Hoe is het gesteld met de Belgische vastgoedmarkt?

Vastgoed in België blijft aan de dure kant. De huizenprijzen worden almaar hoger en kandidaat-kopers moeten aardig wat geld op hun spaarboekje hebben om een eigen huis te kunnen kopen. Er is gelukkig wel reden tot optimisme: de economie herstelt en het gaat de goede kant uit met onze financiële huishoudens. Wat de vastgoedtrends voor 2014 juist zijn? Dat ontdek je hier!

vastgoedtrends 2014

Algemene vastgoedtrends voor 2014

Als we de huizenprijzen van nu vergelijken met die van 20 jaar geleden, dan merken we dat huizen bijna dubbel zo duur zijn geworden. Het valt echter wel op dat de prijs van residentieel vastgoed, dat in 2011 en 2012 tot tweemaal toe stagneerde voor het in 2013 opnieuw toenam, trager stijgt dan voorheen. In het derde kwartaal van 2013 stegen de prijzen van huizen, villa’s en appartementen met respectievelijk 1,79%, 2,86% en 2,56%. Nog een trend: er zijn heel wat minder kredietaanvragen en ook de gemiddelde leeftijd van kopers stijgt gevoelig.

Bouwgrond in Vlaanderen en Wallonië

Laat ons ook even bekijken hoe het gesteld is met de bouwgrond in België. In het derde kwartaal van 2013 steeg de prijs van bouwgrond met 0,72% ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Vooral gronden met aantrekkelijke locaties blijven erg populair. In Vlaanderen is de beschikbaarheid van bouwgrond erg beperkt; je betaalt er gemiddeld € 175/m², wat meer dan drie keer hoger is dan de prijs in Wallonië. Het aanbod in Wallonië is dan ook veel groter.

De markt van huizen en appartementen

Het prijsverschil tussen Vlaanderen en Wallonië is minder duidelijk als we gaan kijken naar huizen en appartementen die reeds gebouwd zijn. De secundaire markt in Wallonië is tussen 20 en 30% duurder dan die in Wallonië, maar ook daar zijn de verschillen tussen gemeenten te groot om algemene uitspraken te doen. In Menen betaal je het minst voor een woning, terwijl Knokke-Heist bovenaan staat wat betreft duurste vastgoed.

 

Lexicon