Nieuwpoort, picture by LimoWreck.

Veelzijdigheid van Nieuwpoort is grootste troef

Geschreven door Geert Degrande op 28 juni 2018

Nieuwpoort is zonder meer één van de parels van de Belgische kust. Naast een verkeersvrije zeedijk en een schitterend zandstrand heeft Nieuwpoort de grootste jachthaven van Noord-Europa met om en bij de 2.000 ligplaatsen. Maar dat zijn lang niet de enige elementen die ervoor zorgen dat deze badplaats een geweldige aantrekkingskracht heeft. 

Isabelle Deconinck (Immo De Kaai), Collin Lagrou (Eurimas) en Jurgen Pollet (Danneels) geven aan dat de sterke troeven van de stad worden gecombineerd met een rijk en gevarieerd vastgoedaanbod, dat ook de behoeften van de jonge lokale gezinnen niet uit het oog verliest. 

Nieuwpoort, picture by LimoWreck.Vissers en heksen

Nieuwpoort heeft de toeristen en de bewoners heel wat te bieden. De tot de verbeelding sprekende jachthaven is maar één van de belangrijke bezienswaardigheden. Die is nu belangrijker geworden dan de vissershaven, maar nog altijd is die laatste vergroeid met het noordwestelijke deel van de stad. Langs de aanlegkade die ongeveer één kilometer lang is, liggen de kleurrijke vissersboten. Het gaat zowel om garnaalschepen als om kleine en grote treilers.

De activiteiten in de vissershaven gadeslaan is altijd een belevenis. Maar er is de komende weken en maanden in Nieuwpoort nog veel meer te beleven. Denk maar aan de avondmarkten, het unieke dansfeest ‘Nieuwpoort swingt’ op 21 juli, het grote vredesconcert op 5 augustus en natuurlijk het driejaarlijkse Jeanne Panne heksenfestival van 5 tot 8 juli. De stad wordt dan teruggeflitst naar de 17de eeuw. In de straten van Nieuwpoort-Stad worden op diverse locaties tafereeltjes uit het leven van Jeanne Panne geëvoceerd. De Heksenfeesten bestaan uit twee delen: het Middeleeuws banket en de verbranding van heks Jeanne Panne. Die kwam in 1650 op de brandstapel terecht voor hekserij.

Enorm veelzijdig

Er valt inderdaad echt enorm veel te beleven in Nieuwpoort”, zegt Isabelle Deconinck. “De veelzijdigheid van de stad is eigenlijk ongezien en trekt jong en oud aan. De combinatie van Nieuwpoort-Bad, Nieuwpoort-Stad en het groene hinterland is uniek. Toeristen en bewoners kunnen nu eens genieten van de gezellige drukte van Nieuwpoort-Bad met zijn strand, de dijk en de eindeloze winkelmogelijkheden en dan weer van het historische karakter van de binnenstad met zijn Kaai, de vismijn en tal van toprestaurants. De wandelpromenade die stad en strand verbindt is een toonbeeld van architectonische vindingrijkheid. En ook het Nieuwpoortse hinterland met fietsroutes en watersportmogelijkheden biedt voor elk wat wils. En daar kunnen heel veel mensen van genieten want de

laatste decennia is heel veel gebouwd in Nieuwpoort-Bad maar ook in de binnenstad. En dat is niet onlogisch, want de oudere appartementen op de dijk, die dateren uit de jaren zestig en zeventig en minder goed onderhouden zijn, vergen flink wat renovatiekosten, maar precies daardoor is de prijs ervan aan het dalen. Hoe dan ook zijn vooral nieuwbouwappartementen in trek bij tweede verblijvers en vaste bewoners. Hierbij kiezen de kopers wel steeds vaker voor een woonappartement in de binnenstad. Natuurlijk blijft de zee een grote aantrekkingskracht uitoefenen, maar mensen beseffen ook dat je niet pal aan de zee hoeft te wonen om er volop van te genieten. Wonen in de stad wordt almaar populairder. Vandaar ook het succes van onze projecten ‘Neptunus’ en ‘Emiel’, met ruime woonappartementen met twee of drie slaapkamers.

In de 3 jaar dat we in Nieuwpoort ons kantoor hebben, werden vooral appartementen verhuurd en verkocht aan mensen uit het binnenland. Huurders zijn vooral mensen die hun woning daar verkochten en die van hun pensioen willen genieten aan zee. Anderen kopen een appartement, gebruiken het eerst als tweede verblijf en komen zich daarna definitief vestigen in Nieuwpoort. Huizen in de buurt blijven toch vooral verkocht worden aan ‘locals’, jonge gezinnen met kinderen die in hun thuisstad willen blijven wonen of die terug aan zee komen wonen.”

Gloednieuwe winkelwandelstraat

Ook Collin Lagrou wijst niet zonder fierheid op het feit dat Nieuwpoort echt wel leeft en de jongste jaren flink wat inspanningen heeft gedaan om te vernieuwen. Collin baat Eurimas uit samen met zijn collega Valérie Feys. Zij profileren zich in de verhuur en de verkoop van ‘het betere vastgoed’ in Nieuwpoort en Oostduinkerke. Met ondertussen ook reeds meer dan 40 residenties in syndicbeheer zijn ze op deze markt ook zeker thuis.  Eurimas is gevestigd in de winkelgalerij van de residentie Lighthouse Promenade gelegen in de Lombardsijdestraat in Nieuwpoort Bad vlakbij de vaargeul. 

De vernieuwde wandelpromenade langsheen de vaargeul die Nieuwpoort-Bad met Nieuwpoort-Stad verbindt is uniek”, zegt hij. “Maar ook de vernieuwde Kaai met zijn vele restaurants en vishandels zorgt voor een gezellige sfeer. Hetzelfde geldt voor de volledig nieuw aangelegde marktstraat in Nieuwpoort-Stad, die nu begin juli officieel in gebruik wordt genomen. Ook hier zijn ondertussen leuke restaurants en winkels bijgekomen. Het historische centrum van Nieuwpoort met zijn vele beschermde gevels is duidelijk in opmars. Naast de vele nieuwbouw krijgen ook heel wat oude appartementen een nieuw leven na renovatie. En diezelfde trend zien we ook weer in het stadscentrum waar tweede verblijvers oude rijhuisjes opkopen om ze te renoveren. Vele daarvan komen ook in de seizoensverhuur en kunnen op flink wat belangstelling rekenen.

Zelf hebben wij met de projecten ‘Bel Azur’ en ‘Belle Rose’ twee nieuwbouwprojecten die echt de moeite waard zijn. De nieuwbouwresidentie ‘Belle Rose’, die al is afgewerkt, ligt aan de vernieuwde kaai van Nieuwpoort- Stad, vlakbij de jachthaven, tal van restaurants, winkels en het openbaar vervoer. Het gaat om een  kleinschalig project met slechts  6 appartementen, telkens 2 appartementen per verdieping met op de derde verdieping 2 duplexappartementen.  De nieuwbouwresidentie ‘Bel Azur’ wordt opgetrokken iets verder op de kaai in het hartje van Nieuwpoort-Stad. Ze is zeer mooi gelegen tegenover het fonteinplein en bestaat uit 5 ruime appartementen met 2 slaapkamers en 1 duplex appartement met 3 slaapkamers. Vermeldenswaard is zeker ook het prestigeproject ‘Feniks’ in Nieuwpoort-Bad, gelegen naast de geklasseerde villa ‘Hurlebize’, die door de stad is aangekocht en waar het toerismebureau zal worden gevestigd. Het gaat om een zeer mooi project met enkel woonappartementen van liefst 185 vierkante meter bewoonbare oppervlakte. Een echt unicum in Nieuwpoort-Bad.”

Ook woningen in trek

Jurgen Pollet wijst erop dat de aantrekkingskracht van Nieuwpoort zich niet enkel vertaalt in belangstelling voor appartementen en dat Nieuwpoort mede dankzij de inspanningen om voor veel beleving en vernieuwing te zorgen kan rekenen op een gezonde mix van vaste bewoners, tweede verblijvers en huurders.

Ook woningen blijven kandidaat-kopers in ieder geval aanspreken”, zegt hij. “Zowel als tweede verblijf als als vaste stek. En in dat laatste geval zeker ook voor lokale jonge gezinnen. Een woning biedt ten opzichte van een appartement toch immers nog altijd het voordeel dat de eigenaars over een totale vrije keuze beschikken qua inrichting, dat ze, als de woning niet verhuurd is, niet gebonden zijn aan doorlopende kosten voor de syndicus en dat ze geen rekening moeten houden met mede-eigenaars voor bepaalde investeringen. In een nieuwe woonbuurt op de grens van Nieuwpoort met Koksijde realiseren wij een project met een zestiental woningen met drie of vier slaapkamers.

Het is volgens het stadsbestuur één van de laatste projecten die zullen worden uitgevoerd met nieuwbouwwoningen. Halfopen en gesloten bebouwingen op basis van een moderne architectuur, uiterst kwalitatieve materialen, en een zuidwestoriëntatie met uitzicht op een agrarisch gebied, zijn sterke troeven. Deze woningen hebben verder ook een open ingedeelde leefruimtegarage, een complete badkamer en een ruime tuin. De binnenafwerking kan gebeuren volgens de wensen van de klanten. Voorts hebben wij in Middelkerke nog een drietal percelen bouwgrond te koop zonder bouwverplichting.”  

Uit de woorden van onze gesprekspartners blijkt in ieder geval duidelijk dat Nieuwpoort zich steeds nadrukkelijker ontpopt tot een echte ‘place to be’, zeker ook omdat er in de stad en vlak bij het strand altijd van alles te beleven valt en omdat die beleving ook steeds nadrukkelijker als troef wordt uitgespeeld.

Lexicon