Verkoop huizen en appartementen zit in de lift dankzij lage rente en woonbonus

Verkoop huizen en appartementen zit in de lift

Geschreven door Renaud Chaudoir op 4 december 2014

De woonbonus wordt hervormd, de rente staat historisch laag

Notarissen in het hele land werden de afgelopen maanden bedolven onder het werk. Sinds half augustus zit de verkoop van huizen en appartementen stevig in de lift: er werden maar liefst acht procent meer woningen verkocht. Reden voor deze stijging is de hervorming van de woonbonus, waardoor kandidaat-kopers zich haasten zodat ze nog van het oude systeem genieten. Wie nu nog een woning wil kopen, is natuurlijk te laat om nog te profiteren van de volwaardige woonbonus, maar niet getreurd: de rente staat historisch laag, waardoor lenen nog goedkoper wordt.

Verkoop huizen en appartementen zit in de lift dankzij lage rente en woonbonus

Woonbonus wordt hervormd, kandidaat-kopers haasten zich

Sinds 2005 heb je bij het aangaan van het hypothecaire lening recht op de zogenaamde woonbonus indien je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Vanaf 2015 wordt die woonbonus echter grondig hervormd: de bonus wordt afgebouwd en de fiscale aftrek verandert.

 

De bonus wordt daardoor een stuk minder aantrekkelijk, het gevolg laat zich raden: kandidaat-kopers haasten zich voor de aankoop van een woning of appartement, zodat ze nog van het huidige stelsel van de woonbonus kunnen genieten. Wie vandaag een woning of appartement koopt, is waarschijnlijk te laat om alles nog voor het einde van het jaar rond te krijgen.

Historisch lage rente: hypothecaire leningen worden nog goedkoper

Wie binnenkort een woning gaat kopen, mag dan niet meer profiteren van de woonbonus, toch is er ook voor hen goed nieuws: de langetermijnrente staat historisch laag en dook op 26 november onder de 1 procent. Concreet gaat het dan over de tienjarige rente op Belgisch staatspapier, die op die datum afklokte op 0,99 procent, meteen het laagste pijl ooit.

 

Enerzijds is dat slecht nieuws, omdat dat wil zeggen dat beleggers erg pessimistisch zijn en geloven dat de economische groei en de inflatie nog lang laag blijven. Anderzijds is dit ook goed nieuws, aangezien de langetermijnrente ook een invloed heeft op de rente op hypothecaire leningen. Banken rekenen ongeveer 50 tot 60 procent van de rentedalingen door in hun hypothecaire leningen, waardoor die in de toekomst nog goedkoper zullen worden.

 

Lexicon