Verwarmen op gas

Geschreven door Renaud Chaudoir op 19 december 2012

Voor een efficiënte, energiezuinige, milieuvriendelijke én comfortabele verwarming

We willen thuis comfortabel warm zitten tijdens de wintermaanden, maar we hechten tegelijkertijd ook steeds meer belang aan het milieu. Bovendien geven we liefst ook geen fortuinen uit aan energie en verwarming. Gelukkig bestaat er hiervoor een oplossing: verwarmen op gas.

Verwarmen op gas

Gas is een milieuvriendelijke manier om te verwarmen en het is goedkoper dan verwarmen op elektriciteit. Het zal je dan ook niet verbazen dat aardgas de meest gebruikte brandstof voor centrale verwarming is in België. Meer dan 2,6 miljoen gezinnen kiezen voor aardgas. Heb je geen directe aansluiting op het aardgasnetwerk? Geen probleem, dan kan je nog altijd kiezen voor propaangas. Daarvoor moet je een gastank plaatsen in je tuin of verwarmen op basis van gasflessen.

Condensatieketels: efficiënter, zuiniger en minder CO2-emissie

De techniek is permanent in evolutie, maar op dit moment zijn condenserende gasketels de goedkoopste optie. Deze techniek zorgt voor een optimaal rendement van het gas, dat tot 98% wordt omgezet in warmte. Dat betekent dat je met een hoge-rendementsketel minder energie verbruikt dan met een klassieke verwarmingsketel en je dus bespaart op je energiefactuur. Bovendien draag je met een condensatieketel bij aan een gezonder klimaat, want de CO2-uitstoot van condensatieketels ligt veel lager dan bij oude gasketels.

In combinatie met zonnepanelen

Een hoge HR-ketel kan je probleemloos combineren met systemen op zonne-energie, zoals zonnepanelen of een zonneboiler, zodat je tot 35% energie bespaart. Zo geniet je optimaal van je rendement en beperk je je ecologische voetafdruk tot een minimum.

 

Lexicon