Vlaamse premie voor warmtepomp vanaf 2013

Geschreven door Renaud Chaudoir op 9 november 2012

Energiebesparende investeringen krijgen extra stimulans

Een warmtepomp is een alternatief voor een klassieke verwarmingsinstallatie. Dit soort pomp haalt warmte uit de grond, het water of de lucht met behulp van een compressor. Sinds het begin van 2012 voorziet de federale overheid geen fiscale aftrek meer voor energiebesparende investeringen. Maar de Vlaamse regering compenseert die maatregel nu en reikt premies uit voor warmtepompen.

Premies lopen op tot 75% van de aankoopprijs

De hogere premie voor warmtepompen treedt normaal gesproken midden 2013 in werking, maar een definitieve beslissing moet nog volgen. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) voorziet premies die kunnen oplopen tot 15.000 euro op voorwaarde dat de warmtepomp in een bestaande woning gecombineerd wordt met een grondige isolatie. De twee zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden om zo energiebesparende investeringen te realiseren. Gemiddeld kost een warmtepomp zo’n 20.000 euro waardoor er 75% van de kostprijs wordt gesubsidieerd.

Vlaanderen brengt energiebesparende investeringen weer op hoog niveau

Om te besparen heeft de federale overheid de fiscale aftrek van energiebesparende investeringen al een tijdje fors teruggeschroefd. De Vlaamse overheid wil nu een inhaalbeweging maken en de milieuvriendelijke investeringen weer opkrikken. Het luidt het begin in van een reeks maatregelen die ons in staat moeten stellen om op middellange termijn aan de Europese klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen. Zo heeft de Vlaamse regering zich ertoe verbonden om de CO2-uitstoot van broeikasgassen die niet verbonden is met emmissiehandel te verminderen met 15 procent.

Gratis omgevingswarmte uit de natuur

Een warmtepomp is een heel doeltreffende voorbeeld van energiebesparende investeringen. Je gebruikt ze om gratis warmte uit de bodem en de lucht te halen waarmee zowel je woning als de sanitaire installaties van warm water worden voorzien. Een warmtepomp is heel het jaar door effectief en het principe waardoor ze functioneert, is eigenlijk vrij eenvoudig. Als een voorwerp warmer is dan zal het afkoelen omdat het zijn warmte afgeeft aan de koudere omgeving. Een warmtepomp doet net het omgekeerde.

 

Lexicon