Vorig jaar meer krotten verbouwd tot bewoonbaar huis

Geschreven door Renaud Chaudoir op 4 juli 2012

Daling in het aantal onbewoonbare huizen

In 2011 is een recordaantal woningen (in totaal 308 woningen) omgevormd van krot tot een bewoonbaar huis, nadat een rechter de eigenaars dat had opgelegd. Hierdoor krijgen huisjesmelkers het moeilijker om voet aan grond te krijgen.

 

Op 10 jaar tijd zijn er maar liefst vier keer meer PV’s opgesteld: van 550 naar zo’n 2.200 per jaar. De ernstigste inbreuken op woonkwaliteitsnormen worden vastgesteld bij de verhuur van kamers, maar ook van appartementen en studio’s. De belangrijkste tekortkomingen: elektrocutiegevaar en vocht. De Wooninspectie is intussen in zo’n 140 gemeenten actief.

Herstelvordering

Wooninspecteurs kunnen al een aantal jaren ook een herstelvordering aan eigenaars laten opleggen. Die moet de verhuurder dan verplichten om zijn woning binnen een opgelegde termijn weer op te knappen.

Vlaams Minister van Wonen Freya Van den Bossche wil de strijd met deze huisjesmelkers nog opvoeren door hen ook te laten opdraaien voor kosten die hun huurders moeten betalen als ze ergens anders moeten gaan wonen, zelfs als dat op hotel is.

Meer controle en huurgarantiefonds

De minister wil ook meer controle op de sociale huurmarkt, én ze wil de private huurmarkt versterken. In het najaar wordt er ook een campagne gelanceerd om eigenaars te overtuigen hun woning via een sociaal verhuurkantoor op de markt te brengen. Dat aantal woningen zou moeten verdubbelen tot 12.000.

Voor de privémarkt wordt binnenkort ook het huurgarantiefonds gelanceerd. Hiervoor werd 2,5 tot 3 miljoen euro opzij gezet. Met dit fonds worden verhuurders verzekerd tegen wanbetaling en krijgen huurders de mogelijkheid om er tot maximaal één jaar te verblijven op voorwaarde dat ze hun financiële plannen aanpakken.

Lexicon